DN skriver 20. september at himmelen må åpne seg i Sør-Norge for å hente inn et tørt år. Sør-Norge har nemlig et nedbørsunderskudd på 700 millimeter, og «store deler av landsdelen» har lav og synkende grunnvannstand, heter det.

Dette vil mange stusse over. Har det ikke kommet mer nedbør enn normalt i flere fylker i Sør-Norge siden september 2021.

Jo, det har det. Offentlig tilgjengelige data viser at årsnedbøren på Værnes og i Tafjord var 20–40 prosent over normalen i siste hydrologiske år, fra september i fjor til august i år. Disse to stasjonene alene sier mye om årsnedbøren i hele Midt-Norge, og Midt-Norge regnes som en del av Sør-Norge.

Bergen har også hatt mer nedbør enn normalt, og Mjølfjell har hatt et normalt nedbørsår med over 90 prosent av normalen.

Etter hva jeg kan se, er det bare indre, sørlige strøk av Rogaland som har hatt det relativt tørt, men for eksempel Suldalsvatn i Ryfylke melder om nedbørsoverskudd siste år.

Det har kommet flere artikler i det siste om den store tørken i Sør-Norge. Fredag 9. september kunne vi lese om «det tørreste året i Sør-Norge på 21 år» blant annet på Forskning.no og NRK.no. Men det er bare Østlandet, Sørlandet og kanskje mindre deler av Rogaland som har hatt merkbart lite nedbør. Årsnedbøren i Oslo har vært på 80 prosent av det normale, og andre steder østafjells har hatt mindre enn det også, for eksempel Hjartdal, men Sør-Norge er mye mer enn bare Østlandet og Agder.

Kanskje fagfolkene i NVE og på Meteorologisk institutt skulle forsøke å se hele landsdelen for en gangs skyld?

Og en annen ting: Hvor alvorlig er så denne tørken østafjells? NTB meldte i august om at årets kornhøst kan bli svært god. I Verdal har det vært en viss usikkerhet, men da fordi det har vært vått og kjølig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.