Alltid gratis frakt og retur, er siste hilsen fra netthandels-selskapet før du legger den nye skjorten eller kjolen din i den digitale handlekurven.

Det er villedende informasjon, som alle nettbutikker burde slutte med.

«There is no such thing as a free lunch», og det er heller ingen frakt av varer som er gratis.

Det faktiske forhold er at nettbutikkenes fraktkostnader er bakt inn i prisen på varen som selges, selvsagt. Men ved å late som om frakten er gratis skaper det en forestilling om at frakt er enkelt og billig. Det er det ikke. Bak hver pakke levert, er det en person som skal tjene til livets opphold.

Det er jeg sikker på at alle nettbaserte butikker er enige i.

En av måtene å holde kostnadene for frakt nede, er å bruke uorganiserte aktører, som må ta til takke med lav lønn eller underleverandører som ikke betaler skatter og avgifter. Dette faller gjerne sammen med at utstyret de bruker ikke holder mål, hvis de ender opp i en teknisk kontroll av kjøretøyet.

NHO Logistikk og Transports medlemmer ønsker ikke slike forhold, men noen ganger kan også vi bli lurt.

Frakt har også en kostnad for samfunnet og miljøet. Det betaler vi for i form av veibruksavgifter, bompengepasseringer, forsikring og CO2-avgift.

Nettselskaper som bruker gratis frakt som et salgsargument, bygger opp under en forestilling om at transporten ikke skal koste noe. At det er en mindreverdig tjeneste som ikke bidrar til verdiskapingen, og som vi derfor skal betale minst mulig for.

En ting pandemien har vist for alle, er at logistikk og varetransport er helt kritisk for å holde hjulene i gang både i Norge og globalt.

Regjeringen har varslet at de skal utarbeide en handlingsplan mot sosial dumping i veitransportsektoren. Her må hele næringslivet være sitt ansvar bevisst.

Ansvarlig frakt koster. Det mener jeg det er viktig at forbrukerne blir opplyst om.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.