DN hadde lørdag en omfattende sak om havfisketurisme og fortjener ros for å ha laget en balansert fremstilling. Det florerer altfor mange negative påstander preget av feilaktige anslag over turistfiskernes uttak.

NHO Reiseliv har over 40 medlemmer som driver med havfiske, og vi samler dem regelmessig for at de kan oppdatere seg på regelverk i dialog med myndighetene. Medlemmene våre deler også en fortvilelse over miljøkriminaliteten vi dessverre ser for mye av.

Rapporter om teltleirer med flere utenlandske personer med gummibåt som drar opp alt de kan, for så å smugle flere hundre kilo over grensen, skaper sinne. Å kalle dem fisketurister er helt feil. En fisketurist er en person som besøker en reiselivsbedrift, og som bidrar til verdiskaping og lokale arbeidsplasser. En slik fisketurist har et fornuftig ressursuttak, som blir registrert. Derfor blir mange opprørt når journalister hevder at turistfisket er et ran av kysten. Det virkelige ranet av kysten er overfiske og smugling av fisk ut av landet.

Slik DN skriver tok NHO Reiseliv initiativ til at bøtesatsene for ulovlig utførsel burde «økes betydelig». Det endte med dobling, men kan trolig økes mer.

Myndighetene må skape et skarpere skille mellom lovlige aktører og de som driver med ulovlig ressurskriminalitet. Samtidig må kontroll balanseres opp mot allemannsretten. Vi i NHO Reiseliv har en avtale med fiskeriminister Nesvik for å legge frem våre forslag. Både myndigheter og næring ser altså behovet for endring.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.