Uber ble startet i 2010 for å løse et enkelt problem: Hvordan gi folk tilgang til skyss gjennom ett enkelt tastetrykk? Vi har siden den gang snudd opp ned på en næring som virkelig trengte fornyelse og har gjennomført over 15 milliarder turer verden over.

På tross av at Uber har revolusjonert taxinæringen, har ikke det endret ansettelsesforholdene i næringen. Drosjesjåfører har vært selvstendig næringsdrivende over lang tid. Det Uber har gjort, er å bevare og beskytte dette, mens vi har tilrettelagt for fleksibilitet for sjåførene som bruker vår app, samtidig som vi har forbedret tilbudet.

To førsteamanuenser ved Høyskolen i Kristiania har i DN 3. mars skrevet et helt innlegg om Uber, der hovedpåstanden er at vi er arbeidsgiver for sjåførene som velger å bruke appen vår. Det er feil. De som bruker appen er selvstendige operatører, akkurat slik sjåførene i mange tradisjonelle norske taxiselskap også er det.

Førsteamanuensene ser bort fra fakta og hvordan bransjen rundt fungerer og forsøker heller å forsvare påstanden med at Uber bruker «psykologiske prinsipper i sin app for å påvirke sjåførenes kjøremønster».

Det er riktig at Ubers plattform er bygget for å sikre at alle som trenger skyss får det enklere, raskere og billigere. At det blir lettere å tjene litt ekstra penger på si. At sjåførene som bruker appen kjører minst mulig unødvendig og med tom bil. At turene som kjøres er mest mulig effektive. Det er bra for miljøet, økonomien og både passasjerer og sjåfører.

Kronikkforfatternes konklusjon er en helt annen: «Dette er de samme teknikkene som man finner i avhengighetsdannende data- og mobilspill og i gambling».

Det er kraftig kost, og spesielt når helt grunnleggende incentivsystemer etter hvert er helt vanlig i mange bransjer. Det handler om å få en mest mulig effektiv ressursbruk. Det er nettopp det beste med plattformøkonomien. Det handler om sunn fornuft for å ta bedre valg – for Ubers del sørge for bedre mobilitet, forurense mindre, slik at både sjåfør og passasjer kan spare tid og penger med mindre unødvendige kjøring.

Sjåførene som bruker Ubers plattform, er vidt forskjellige. Noen ønsker en enkel og fleksibel ekstrainntekt, andre bygger opp sin egen bedrift basert på plattformen eller vil kjøre på dagtid, for å tilbringe tid med familien på kvelden. Uber gir alle samme mulighet til å kjøre når det passer akkurat dem best.

Sjåførene som benytter seg av vår app, er ikke forpliktet til å akseptere forespørsler. I tillegg er de heller ikke forpliktet til å kun benytte seg av Ubers app. De er sin egen sjef, og bestemmer når, hvor og hvordan de vil jobbe. Det koster dem ikke penger på forhånd å bruke Ubers app, de må bare betale mens de benytter seg av den. De trenger heller ikke å eksklusivt tilknytte seg Uber, men står fritt til å bruke konkurrenters plattformer.

Ubers oppgave er å sørge for at tilbudet vårt, og appen vil tilbyr, er attraktiv nok til at sjåførene ønsker å velge oss, selv om de har andre alternativer. Derfor er vi helt reelt ikke arbeidsgiver, vi er en plattform sjåførene kan velge å bruke, eller la være å bruke.

Kronikkforfatterne påstår at Uber «manipulerer» brukerne av appen. De lister opp at sjåførene tjener på å kjøre dit mange trenger skyss, at vi har et belønningssystem med rabatter, at tjenesten er populær og turer blir godtatt på 15–30 sekunder. Det er vanskelig å svare på det, for alt på listen er helt normalt og ønsket.

Vårt mål er å tilby en plattform som er til beste for sjåfører og passasjer. Uber tilbyr kunder den nyeste teknologien, som gjør mobilitet smartere, mer effektivt og rimeligere enn tilgjengelig i Norge dag. Vi gir sjåførene kontroll over egen arbeidsdag og gir dem verktøyene til å gjøre jobben sin enkelt og effektivt.

Drosjeselskaper over hele verden har nå også kommet med sine egne apper, som gir passasjerer og sjåfører et bedre tilbud – og holder konkurransen ved like. Å sammenligne det som gjør den utviklingen mulig med gambling og mobilspill er i beste fall useriøst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.