Økonomers største problem er at verden er kompleks, og det å måle komplekse ting er vanskelig. For å omsette en kompleks verden til tall må man inngå en del kompromisser. For eksempel liker økonomer å måle kvanta fremfor kvalitet. Men det at noe er lett å måle, må ikke forveksles med at det er den beste måten å vurdere fenomenet på.

Ada Gjedebo Hetland
Ada Gjedebo Hetland (Foto: Privat)

Økonomisk metode har beklageligvis gjennomsyret livsfilosofien til oss stakkars NHH-studenter, men uten at vi har kritikken i mente. Når vi skal prøve å finne parametere som inngår i funksjonen for et lykkelig og suksessfullt liv, finner vi parametere som er lette å måle og sammenligne.

Vi måler utdannelse, karakterer, antall venner, antall likes, jobb og lignende. Vi bruker deretter masse tid av livet på å streve etter disse målene.

Økonomen holder seg imidlertid langt unna kvaliteten på kunnskapen, dybden av relasjonene eller lidenskapen for jobben. For dette er uhåndgripelige ting, hvilket til nød blir betraktet som et restledd – en «residual» – i økonomens sirlige lykkefunksjon.

Kanskje det er derfor mange av oss ender opp utilfredse. Vi strekker oss etter målene som det er lett å vurdere om vi har oppnådd. Vi strever mot gode karakterer, i stede for kvaliteten på den kunnskapen vi tilegner oss. Vi prøver å få mange venner, fremfor å pleie og styrke relasjonene vi allerede har. Vi styrer mot jobber som har status i andres øyne, fremfor å finne og følge vår egentlige lidenskap.

Funksjonen vår er konstruert for Homo Economicus, og ikke Homo sapiens. Men det som er håndgripelig, er ikke nødvendigvis det som gjør det så fantastisk å være menneske. Kvalitativ kunnskap gjør at man forstår verden rundt seg, mens en lidenskapelig jobb og gode relasjoner gir spenning og mening i hverdagen.

Så ikke glem dette i tsunamien av karakterer denne tiden. Karakterer er først og fremst en kvittering til staten for at du har lært noe dette semesteret, slik at den kan gi deg penger med god samvittighet.

Karakterer er imidlertid et middelmådig mål på kvaliteten av det du faktisk har lært.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.