Ifølge en kommentar i DN mandag 14. juni «bremser» Frankrike moderniseringen av Nato. Kommentatoren gir tre argumenter som underbygger denne påstanden: Frankrikes manglende underretting av Nato om den progressive avslutningen av operasjon Barkhane i Mali, Frankrikes tilbakeholdenhet når det gjelder finansiering av Nato, og det faktum at Frankrike igjen er «på det ene ytterpunktet som vil løfte frem EU som en spesiell partner for Nato».

La oss se nøyere på realiteten ved de tre argumentene.

Barkhane har aldri vært en Nato-operasjon eller hatt støtte fra Nato, men er en operasjon godkjent av FNs sikkerhetsråd. Før Frankrike kunngjorde de siste endringene, informerte vi både FN og de europeiske partnerne som deltar i Task Force Takuba. I tillegg diskuterte president Macron dette temaet med sine partnere i G7 og i Nato under siste toppmøte, inkludert i sitt bilaterale møte med statsminister Erna Solberg.

Spørsmålet om finansielle ressurser har vært oppe til diskusjon flere ganger og gjenspeiles i sluttdokumentet etter Nato-toppmøtet, som slår fast at «vi har bestemt oss for å øke disse ressursene, inkludert om nødvendig felles finansiering av Nato fra 2023».

Frankrike sluttet seg til dette målet sammen med sine partnere.

Frankrike er ikke på noe «ytterpunkt» når det gjelder å løfte frem EU som en spesiell partner for Nato». Denne utviklingen er ønsket av mange medlemsland. Det holder å lese sluttdokumentet etter siste toppmøte: «Den Europeiske Union forblir en unik og essensiell partner for Nato. Det strategiske partnerskapet mellom Nato og EU er grunnleggende for sikkerheten og velstanden i våre land og i den euroatlantiske sonen. Nato anerkjenner viktigheten av et sterkere og mer effektivt europeisk forsvar».

Man må også lytte til det president Biden sa om teamet under G7-toppmøtet: «Den Europeiske Union er en utrolig sterk og levende enhet som har mye å si for Vest-Europas evne til å ikke bare håndtere økonomiske spørsmål, men også å utgjøre ryggraden og en støtte for Nato. Jeg er i så måte en stor tilhenger».

I stedet for å gjenta klisjeer er det heller på tide at vi alle forstår at når det gjelder forsvaret av vårt kontinent, er ikke Frankrike på barrikadene for å krangle med sine partnere, men ved deres side for å bidra til den kollektive sikkerheten med det kraftigste og mest moderne militære verktøyet på denne siden av Atlanterhavet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.