«Noen» jobber hardt for subsidiering av eksotiske kraftprosjekter, skriver Eric Nævdal i DN onsdag. Vel, vi kan forsikre Nævdal om at fornybarnæringen ikke er ute etter subsidier. Tvert imot har vi advart myndighetene mot å innføre nye subsidieordninger for kraftproduksjon, ettersom vi allerede har modne teknologier som står økonomisk støtt på egne ben.

Vannkraften har vært lønnsom i over 100 år, og landbasert vindkraft er i ferd med å bli det, grunnet teknologisk utvikling og kostnadsfall.

Da Erna Solberg i forrige uke inviterte til toppmøte om satsing på flytende havvind, var vårt hovedbudskap at Norge bør utvikle en leverandørindustri på dette feltet, men ikke bruke penger på subsidiering av kraftproduksjon til havs. Dette fordi vi allerede har rike fornybarressurser på land som kan bygges ut til en langt lavere pris for kundene og dekke vårt behov for klimavennlig energi.

Det utelukker ikke støtte til forskning og piloter innenfor flytende havvind, slik vi gjør på så mange andre områder. Men her må vi altså sette et tydelig skille mellom nærings- og energipolitikk.

Enda så lite Nævdal synes å tro det, er vi både opptatt av norske forbrukeres energikostnader og av hvordan vi bruker naturressursene våre. Med et velfungerende kraftmarked og gode konsesjonsprosesser vil de beste fornybarprosjektene bli bygget. Da får kundene og samfunnet mest mulig fornybar energi for pengene, til lavest mulig pris og så skånsomt som mulig for miljøet.

I dag er det ingen norske næringer som skattlegges hardere enn vannkraften. Det hindrer utvikling av vår suverent viktigste og mest fleksible fornybarressurs. Vi håper ekspertutvalget som legger frem sin rapport på mandag, har gode svar på hvordan vi skal komme ut av dette uføret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.