Covid-19 har kommet til Norge, og frykten sprer seg både på børsen og blant folk. I Shanghai er livet på vei tilbake til normalen etter utbruddet. Av 25 millioner innbyggere ble kun 337 smittet, hvorav tre døde.

Myndighetene i Hubei-provinsen gjorde åpenbart store feil i den tidlige håndteringen av situasjonen. Tiltakene i Shanghai var resolutte: Alt utenom supermarkeder og apoteker ble stengt, og alle måtte holde seg hjemme i to uker. Tilreisende fra Hubei slapp ikke inn.

Kina har verdens beste system for netthandel, så folk har tilgang til det aller meste uten å forlate hjemmet. Digitale løsninger for å sikre overholdelse av karantene ble også innført: Informasjon fra mobiloperatørenes basestasjoner brukes for å sjekke hvem som har kommet utenbysfra.

Heidi Berg
Heidi Berg

Som bosatt i Shanghai har jeg sett en enorm innsats fra ulike selskap for å lage gode løsninger for å hjelpe både innbyggere og myndighetene. Særlig har de store aktørene tatt ansvar, som Alibaba, Tencent og mobiloperatørene. Omplassering av leveranseressurser, sikring av ansatte og faktasjekk i sosiale medier har raskt blitt implementert.

I Norge rapporterer Kolonial.no om 250 prosent økning i bestillinger. De kan spille en viktig rolle fremover. Men er andre, større aktører som Norgesgruppen, Telenor og Posten klare for å bidra dersom utbruddet blir omfattende?

Tilpasningsdyktighet og samarbeid vil bli viktig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.