Wolt ønsker å være en tydelig stemme i plattformøkonomien og har tatt til orde for rettferdige lover og regler som gjelder for alle selskap i vår bransje. Det er utelukkende positivt at plattformarbeidernes sikkerhet og arbeidsforhold blir diskutert, ettersom denne arbeidsformen blir stadig mer vanlig.

Slik bransjen er nå, er det opp til hvert plattformselskap å finne den mest bærekraftige modellen å organisere sine ressurser, noe som resulterer i ulike modeller. Som eksempel har Wolt selvstendig næringsdrivende som bud. Konkurrenten vår, Foodora, bruker tre forskjellige budmodeller: Bud kan være selvstendig næringsdrivende, innleide eller fast ansatte. Andelen av bud som er fast ansatt har en kollektiv avtale hvor detaljene i kroner og øre er unnlatt offentligheten.

Den manglende transparensen hos konkurrenten gjør det umulig for andre å evaluere eller kommentere arbeidsforholdene til budene. Det stopper pussig nok ikke tillitsvalgt i selskapet fra å kritisere Wolt for ikke å ha faste ansatte bud, selv om Foodora selv benytter selvstendig næringsdrivende.

Wolt er ikke mot hverken tariff eller fast ansettelse, men vi tror den tradisjonelle ansettelsesformen kan begrense fleksibiliteten, og derfor endre kjernen i arbeidet fundamentalt. Hovedårsaken til at budene våre velger Wolt er friheten de har å bestemme når og hvor mye de vil jobbe – med et «klikk» på appen. 8 av 10 bud vil anbefale en venn eller kollega å jobbe for Wolt.

En god løsning vil tillate fleksibel inntjening og samtidig tilby gode sikkerhetsnett for budene. Wolt har nylig lagt til ekstra ulykkesforsikring til alle budene på toppen av andre forsikringer de har, og vi har som mål å betale mer enn en tilsvarende fast stilling for å kompensere for den økte risikoen budet tar som selvstendig næringsdrivende. I høst vil vi også tilby bud å være frilansere for Wolt og dermed bli ordinære lønnsmottagere hvor vi trekker skatt på budets vegne. Wolt vil betale arbeidsgiveravgift for frilanserne.

Er modellen vår den rette i fremtiden? Det vet vi ikke. Vi er ydmyke og lydhøre til tilbakemeldingene fra bud og relevante samfunnsaktører. Regulering av arbeidsforhold innen plattformøkonomien er en viktig diskusjon som foregår både i Norden og EU. Vi ønsker den velkommen. Wolt vil fortsette å være ryddige og transparente på hvordan vi jobber med budene våre og oppfordrer konkurrenten til å være det samme(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.