Denne uken må stjerneforvalter Kristian Falnes forsvare seg i Stavanger tingrett. Han nekter å godta en bot på 350.000 kroner som Økokrim har ilagt ham for brudd på taushetsplikten i verdipapirhandelloven.

Ifølge Økokrim videreformidlet Falnes innside-informasjon til en uvedkommende part i forbindelse med at en kjøper ønsket å sikre seg en stor aksjepost i det norske veiprisingsselskapet Q-Free.

Partene er ikke uenige om hva som faktisk skjedde. Spørsmålet retten skal besvare er om Falnes hadde en aktverdig grunn til å gjøre som han gjorde.

Her er hendelsesforløpet som ble beskrevet i tingretten mandag.

13. januar 2009: I to-tiden på ettermiddagen kommer endelig meldingen som corporate-teamet i Handelsbanken har ventet på i snart et halvt år. Rådgiverne får beskjed fra det østerikske teknologiselskapet Kapsch om at planen om å kjøpe opp en større eierandel i den norske konkurrenten Q-Free skal iverksettes.

Handelsbanken får beskjed om å starte oppkjøpet om to dager.

14. januar 2009: I løpet av handelsdagen selger Credit Suisse unna en betydelig aksjepost i Q-Free. Aksjene tilhører en såkalt klientkonto. Dette er en konto som meglerhuset har opprettet for en kunde som ønsker at dens identitet ikke skal være kjent.

Salget fører til et uvanlig stort handelsvolum i aksjen. Det er gått nesten et halvt år siden forrige gang aksjen ble handlet i så stor skala. Q-Free-aksjen faller nærmere 15 prosent i løpet av handelen.

Både Oslo Børs og Økokrim har senere gått langt i å antyde at klientkotoen tilhørte Q-Frees konkurrent Kapsch.

Samme dag kjøper visepresident i Kapsch, Kari Kapsch, og hans kone Isabella, aksjer i Q-Free asa. Aksjekjøpet blir senere gjenstand for innside-etterforskning i Østerrike.

Ekteparet inngikk ifjor vår et forlik i østeriksk rett. Kari Kapsch vedtok å betale en bot på 30.000 euro, mens Isabella Kapsch betalte en bot 3.000 euro. I tillegg gikk ekteparet med på å betale 25.379 euro til den veldedige institusjonen Steinhalerhof.

15. januar 2009: På morgenen varsler en rådgiver i Handelsbankens corporate-team Oslo Børs om at meglerhuset i løpet av dagen kan komme til å kjøpe en stor aksjepost i Q-Free gjennom en såkalt bookbuilding-prosess. Hos Oslo Børs oppfatter man først ikke navnet på Handelsbankens oppdragsgiver og rådgiveren blir nødt til å stave navnet Kapsch - bokstav for boksav - ifølge en utskrift fra en telefonsamtale som det ble referert til i retten mandag.

Samme morgen får flere meglere i Handelsbanken Capital Markets i oppdrag å lodde stemningen hos de største aksjonærene i Q-Free. Målet er å skaffen nærmere 25 prosent aksjene i det norske teknologiselskapet.

Oppkjøpet gjøres gjennom en ordinær bookbuilding-prosess. På denne måten forsøker kjøperen å sikre seg selgere av tilstrekkelig antall aksjer uten at interessen blir kjent i markedet. Dersom interessen blir kjent vil det føre til at kursen drives oppover.

De som får vite om interessen må derfor akseptere å havne på en innsideliste.

Klokken 10.56 ringer en aksjemegler i Handelsbanken Capital Markets til porteføljeforvalter Kristian Falnes i Skagen Fondene og spør om han godtar å bli satt på innsideliste i et lite norsk teknologiselskap. Falnes sier ja og får vite at Handelsbanken skal skaffe inntil 24,3 prosent av aksjene i Q-Free til en kurs på mellom 9,0 og 9,50 kroner.

Falnes takker umiddelbart nei til tilbudet.

Bare minutter etter samtalen med Handelsbanken-megleren ringer Falnes til sentralbordet i Q-Free i Trondheim og ber om å få snakke med toppsjef Øyvind Isaksen. Han får opplyst at Isaksen er i et møte.

Falnes vil fortelle Q-Free-sjefen om det han mener kan være handel på innsideinformasjon og mulig kursmanipulasjon. I retten hevdet Falnes at han umiddelbart satte tilbudet i sammenheng med mulig kontraktstildelinger til Q-Free. Selskapet var i sluttforhandlinger om flere store kontrakter og Falnes mistenker at noen ha fått vite om kontraktstildelinger før resten av markedet.

Han mener også at tilbudet er mistenkelig sett i lys av at aksjen falt kraftig dagen før.

Når Falnes får vite at Isaksen sitter i møte søker han opp telefonnummeret til styreleder Ole Jørgen Fredriksen i Q-Free. Skagen-forvalteren forteller Fredriksen om tilbudet han har fått, men at han ikke vet hvem kjøperen er. Ifølge Falnes er Fredriksens første innskytelse at kjøperen må være Kapsch.

Falnes ringer fra sin egen mobiltelefon og det finnes derfor ikke opptak av denne samtalen.

Senere snakker Falnes også med konsernsjef Øyvind Isaksen i Q-Free om tilbudet han har fått. Det er disse to samtalene som senere førte til at Falnes ble ilagt innsideboten på 350.000 kroner.

Økokrim mener at Falnes ikke har noen aktverdig grunn til å gi opplysningene om tilbudet fra Handelsbanken videre til selskapet som er målet for oppkjøpet. Økokrim mener Q-Free i denne sammenhengen er uvedkommende.

Falnes hevder på sin side at det var riktig å kontakte selskapet.

- Jeg mener fortsatt at det var selskapet selv som kunne vurdere dette, sa Falnes i sin forkl#229 i retten mandag.

Klokken 12.05 ringer toppsjef Øyvind Isaksen i Q-Free til Oslo Børs og forteller om opplysningene han har fått fra Falnes om at et oppkjøp var på gang.

Klokken 13.05. Diskusjonene mellom Isaksen og Oslo Børs ender med at Q-Free sender ut en børsmelding der selskapet opplyser at det er i forhandlinger om en større kontrakt i Slovakia.

Klokken 13.25 innfører Oslo Børs pause i handelen i Q-Free-aksjen. Samtidig ringer Oslo Børs tilbake til Isaksen for nye diskusjoner om den informasjonen selskapet har fått.

Klokken 15.09. Aksjen er fortsatt pauset når Q-Free sender ut nok en børsmelding:

INTERESSE FOR STØRRE AKSJEPOST I Q-FREE

Q-Free er blitt gjort kjent med at det er en mulig kjøper av inntil 25

prosent av aksjene i Q-Free i prisområde 9 til 9,5 NOK pr aksje.

Trondheim 15. januar 2009

Markedet vet fortsatt ikke fått vite at det er Kapsch - Q-Frees argeste konkurrent - som er den mulige kjøperen av aksjeposten.

Børspausen blir opphevet klokken 15.17.

Kursen på Q-Free-aksjen stiger til 9,70 kroner, over det opprinnelige tilbudet fra den ukjente kjøperen. Handelsbanken får tillatelse fra kjøperen til å heve tilbudet til 10,00 kroner.

16. januar 2009. 12 minutter før børsen åpner blir det kjent at det er Kapsch som er kjøperen. Selskapet har sikret seg mer enn 11 millioner aksjer, tilsvarende 20,47 prosent av aksjene i Q-Free, for 10,00 kroner per aksje.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.