Økokrim har tiltalt tre menn i forbindelse med ulovlig innsidekjøp av aksjer i det norske børsnoterte oljeselskapet Rocksource. To av de tiltalte var ansatt i et oljeserviceselskap, melder Økokrim torsdag.

Oljeserviceselskapet to av de tiltalte er ansatt i er Baker Hughes, ifølge Aftenblandet.

Politiadvokat Lars-Kaspar Andersen.
Politiadvokat Lars-Kaspar Andersen. (Foto: Økokrim)

Risikerer fengsel

- Vi ser alvorlig på denne saken. Innsidehandel er alvorlig økonomisk kriminalitet som rammer tilliten til aksjemarkedet, sier politiadvokat Lars-Kaspar Andersen til Dagens Næringsliv.

Alle de tiltalte risikerer fengsel. 

- I følge Høyesterett skal det av allmennpreventive hensyn reageres svært strengt mot innsidehandel, og innsidehandel av noe omfang vil kvalifisere til ubetinget fengsel, sier Andersen.

En person er tidligere dømt for innsidehandel i samme sakskompleks. 

Milliongevinst

Økokrim mener to av de tre skal ha fått urettmessig tilgang til informasjon hos sin arbeidsgiver, Baker Hughes, om resultater fra prøveboring av en letebrønn på Pil-feltet i Norskehavet. Informasjonen var relatert til at det var påvist hydrokarboner i letebrønnen. Den tredje personen som ikke var ansatt i oljeserviceselskapet, skal ha fått slik informasjon fra den ene medtiltalte.

Alle tre var kjent med at informasjonen som de fikk ikke var offentlig kjent og kunne føre til kursstigning på aksjene, ifølge Økokrim. Likevel skal to av de tiltalte, en 39-åring Baker Hughes-ansatt og en 62-år gammel mann som ikke tilhørte selskapet, ha kjøpt aksjer i Rocksource for henholdsvis 26.500 og 800.000 kroner.

Etter at Rocksource i en børsmelding den 6. mars 2014 annonserte et olje- og gassfunn i letebrønnen steg kursen på selskapets aksjer med 118 prosent, fra 1,07 kroner til 2,33kroner. Det ga i så fall en samlet gevinst på nesten én million kroner for de tiltalte.

De to er tiltalt for ulovlig innsidehandel. I tillegg er 62-åringen også tiltalt for forsøk på ulovlig innsidehandel og grov uforstand i egenskap av daglig leder og styreleder i sitt eget aksjeselskap.

Den tredje mannen (51) som var ansatt i Baker Highes, og ga informasjonen videre er tiltalt for tilskyndelse til innsidehandel.

- Selskapet hvor to av de tiltalte var ansatt har samarbeidet med Økokrim i etterforskningen av saken, sier Andersen.

Det neste blir at Stavanger tingrett tar stilling til beramming av saken, ifølge politiadvokaten.

DN retter: Ingen av de tiltalte er, eller har vært, ansatt i Rocksource, slik det kom frem i en tidligere versjon av denne saken.

Les også på DN.no:

Nok en gulfmilliardær donerer bort formuen

Oljeprisene stiger torsdag

Asia i dag: «Er en kjøttkvern som ødelegger penger»

Se DNTV:  Franske arkitekter vil bygge tårn i Sahara

Franske arkitekter vil bygge tårn i Sahara
Byggetid: 50 år.
01:31
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.