Tidligere porteføljeforvalter Mathew Martoma (40) i hedgefondet SAC Capital er dømt til ni års fengsel for innsidehandel, skriver The Wall Street Journal.

Han ble i februar i år dømt for ulovlig handel med to farmasiselskaper, som endte med at hedgefondet tjente og unngikk tap for 275 millioner dollar, ifølge avisen. Amerikanske påtalemyndigheter omtaler den illegale aktiviteten som «det meste lukrative svindelopplegget noensinne».

Straffen er så også blant de strengeste innsidedommene som er idømt, og kommer tre år etter at etterforskerne rettet søkelyset mot ex-forvalteren i jakten på sjefen hans, Steve A. Cohen (SAC), som er blitt omtalt som "kongen av Wall Street".

Klappjakt

Amerikanske myndigheter har i lengre tid jaktet hedgefondgründeren som gjennom en lang karriere har blitt en av USAs aller rikeste.

Arrestasjonen av Martoma var en av flere knyttet til Cohens hedgefond. Men, selv om nettet har snøret seg, har Cohen aldri vært tiltalt.

I april i år aksepterte imidlertid SAC Capital en straff på 10,7 milliarder kroner for ulovlig innsidehandel.

Bakgrunn: 
Jakter oppkjøpskonge
Myndighetenes jakt på superforvalteren: - De bruker en Al Capone-taktikk
Jakten på Kongen av Wall Street

- Skamløs

Myndighetene hadde håpet å snu Martoma mot sin tidligere arbeidsgiver i bytte mot en avtale. Den tidligere forvalteren tok imidlertid sjansen på juryen, og tapte.

Han forholdt seg rolig da dommer Paul Gardephe leste opp utmålingen og sa at lovbruddene var "like skamløse som lukrative" og at det var en "mørkere side ved hans personlighet".

- Etter mitt skjønn, viser bevisene at Martoma håpet å gjøre én stor kule. Planen hans virket, og nå må han svare for utfallet, uttalte Gardephe til en fullsatt rettssal.

Vil anke

Dommeren beordet også eks-forvalteren til å bla opp 9,38 millioner dollar, tilsvarende hans bonuser i SAC det året innsidehandlene skal ha pågått og et hus i Florida.

Forsvarerne ble imidlertid ikke hørt i sin bønn om en mild straff og fengsel i to-tre år.

Martoma risikerte inntil 20 år i fengsel for lovbruddene han ble dømt for. Dommeren mente imidlertid at retningslinjene "var mer enn nødvendig", og at straffene i slike saker "sjelden vil være passende". Han mente imidlertid at en streng staff var berettiget.

- Jeg hverken kan eller vil ignorere at gevinsten er flere hundre millioner dollar større enn noen gang sett i en innsidetiltale", sa Gardephe, ifølge FT.com.

En talsperson for Martoma opplyser at både han og familien er knust av utfallet, og at dommen vil bli anket.

Trebarnsfaren Martoma er ute mot kausjon til november. Da må han melde seg for å starte soningen.

Les mer:
Tause om flyvertinnenes fremtid i SAS
NHO om 2015: Hele Norge vil gå i rødt
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.