Snart syv måneder etter at Finanstilsynet fikk det første tipset om mulig ulovlig innsidehandel blir saken nå anmeldt til Økokrim.

DN har tidligere skrevet at tilsynet har sittet på saken uten å anmelde den, men nå har altså tilsynet valgt å anmelde saken likevel. Den mistenkte innsidehandelen gjelder en ansatt i Lerøy som kjøpte aksjer i konkurrenten Royal Norway Salmon før aksjekursen i dette selskapet gikk i taket.

Den ansatte i Lerøy handlet aksjer i Norway Royal Salmon da vedkommende fikk vite at sistnevnte selskapet var den store vinneren i kampen om nye laksekonsesjoner. Informasjonen fikk vedkommende i brevs form fra den som tildelte konsesjonene – en faggruppe underlagt Nærings- og fiskeridepartementet.

Finanstilsynet har konkludert med at faggruppen lekket innsideopplysninger og dermed brøt verdipapirhandellovens forbud mot dette. Men selv om tilsynet anmelder privatpersonen som handlet på disse opplysningene, blir ikke den som lekket informasjonen anmeldt.

Fart i saken

Oslo Børs har tidligere kritisert Finanstilsynet for å unnlate å anmelde denne lekkasjen av innsideinformasjon. Børsdirektør Bente Landsnes har kritisert tilsynet for forskjellsbehandling av offentlige og private aktører som lekker slik informasjon. Flere børsnoterte selskaper har fått bøter for lignende lovbrudd.

I Børsens kritikkbrev kom det også frem at det var mistanke om at en hadde handlet aksjer basert på innsideinformasjonen. Børsen sendte saken over til Finanstilsynet tidligere i høst, i tråd med vanlig praksis. Men da hadde tilsynet sittet på den samme innsidehandelsaken i et halvt års tid uten å gjøre noe med den. Tilsynet ble tipset av meglerhuset som hadde formidlet aksjekjøpet allerede 14. april, har DN skrevet tidligere.

Etter at Oslo Børs offentliggjorde at det faktisk er en innsidehandelsak knyttet til lekkasjesaken, fikk tilsynet fart på seg og anmeldte forholdet.

Finanstilsynet ønsket ikke å kommentere saken.

Eks-dommer

Leder av faggruppen, Ove Midttun, er tidligere lagdommer og har selv vært dommer i en innsidesak i Gulating lagmannsrett der nettopp lekkasje av innsideopplysninger var tema. Han har tidligere uttalt til DN at det var ikke manglende kunnskap om lovverket som gjorde at innsideinformasjon kom på avveie, men en blunder knyttet til tidspunkt av utsendelse av brevene om tildeling av konsesjoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.