Fem av ti nordmenn mener at innvandrere er bra for norsk økonomi, viser nye tall fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD).

De samme spørsmålet er stilt i 1995 og i 2003. Tallet på nordmenn som sier seg enig eller sterkt enig i at innvandrere er bra for norsk økonomi er firedoblet siden 1995. Samtidig mener langt færre enn før at innvandrere tar jobbene fra nordmenn.

- Tallene tyder på en markant holdningsendring i befolkningen. Det skal bli interessant å sammenligne med tall fra andre europeiske land, som er ventet i mars neste år, sier avdelingsdirektør ved NSD, Knut Kalgraff Skjåk.

Positive av erfaring

- Vi har hatt 10 til 12 år med en sterk arbeidsinnvandring. Tallene reflekterer at befolkningen har gjort en viktig erfaring, at landet går veldig godt med innvandrere, sier Knud Knudsen, professor i sosiologi ved Universitetet i Stavanger, som har sett på undersøkelsen.

- En kan si at de i flere sektorer er en blitt helt avhengige  av arbeidsomme og flittige innvandrere, legger han til.

Langt færre enn før tror jobbmarkedet for norskfødte blir vanskeligere som følge av innvandring.

- Dette er nok en veldig klar avspeiling av en sterk økonomi med en sterk etterspørsel etter arbeidskraft og lav ledighet. Vi vet jo ikke hvordan svarene ville blitt i et annet arbeidsmarked, men derfor blir det veldig spennende å se svarene fra de rundt 40 andre landene, sier Knudsen.

Få ønsker flere

Han mener svaret på det siste spørsmålet om temaet likevel viser at folk ser at innvandring gir utfordringer for blant annet velferdssystemet.

Bare 12 prosent enig i at antallet innvandrere bør økes. I 1995 og 2003 mente henholdsvis 8 og 7 prosent det samme.

Tallene er hentet fra den norske delen av den verdensomspennende spørreundersøkelsen International Social Survey Programme (ISSP) som gjennomføres av NSD. Et utvalg på rundt 1500 nordmenn er blitt stilt spørsmål knyttet til nasjonal identitet. Denne deklen av undersøkelsen er europeisk.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.