Sammenlignet med 1. kvartal i fjor, gikk nettoinnvandringen blant statsborgere fra de typiske arbeidsinnvandrerlandene Polen, Litauen og Sverige ned med henholdsvis 28, 51 og 60 prosent i årets tre første måneder.

Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå, publisert tirsdag morgen.

SSB skriver at polske, svenske og litauiske statsborgere er blant de største gruppene som innvandrer til Norge.

Det er imidlertid også disse som i størst grad utvandrer.

Blant de polske innvandret 2.600, mens rundt 900 har forlatt landet hittil i år. Nær 1.100 svensker har flyttet til Norge og 800 har utvandret.

De tre første månedene vokste imidlertid folketallet i Norge med 11.200 personer eller 0,2 prosent. Dette er likevel 4.100 lavere enn i samme kvartal i fjor og det laveste siden første kvartal 2007.

Analytiker Magne Østnor i DNB Markets.
Analytiker Magne Østnor i DNB Markets. (Foto: Gorm K. Gaare)

Tidligere enn ventet

- De siste drøye ti årene har arbeidsinnvandringen stått for brorparten av økningen i arbeidsstyrken. Det har vært en viktig årsak til at vi har kunnet opprettholde veksten vi har hatt i Norge. Vi har ventet at oljebremsen skulle bidra til at arbeidsinnvandringen avtok, sier analytiker Magne Østnor i DNB Markets til DN.

Ettersom en del arbeidsinnvandrere har opparbeidet seg rettigheter i Norge, hadde Østnor og DNB Markets ventet seg utflating i veksten heller enn et kraftig fall.

- Det har kanskje kommet noe tidligere, sier han.

Analytikeren mener dette er arbeidskraft som i stor grad er knyttet opp mot bygg- og anleggsbransjen, samt tjenestesektor som hotell- og restaurant.

- Vi har kunnet lese om hoteller, særlig på Vestlandet, som har lav dekning. Slikt sett kan dette være en effekt av oljebremsen, mener Østnor.

Analytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
Analytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. (Foto: Hampus Lundgren)

Norge mindre attraktivt

Analytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets tror oljebremsen har bidratt til å gjøre Norge mindre attraktivt for arbeidsinnvandrere fra Europa.

Etter en lang periode med negativ tendens opplevde blant annet eurosonen vekst i BNP i årets første kvartal på 0,4 prosent.

- Effektene som skjer i oljeindustrien smitter over på resten av landet. Etterhvert vil det gå utover byggesektoren, og en stor del av arbeidsinnvandrerne går inn i denne - samt andre næringer i oljeindustrien, sier hun.

De positive trendene andre steder i Europa mot den negative norske, mener Saltvedt gir en motsatt effekt.

- Under finanskrisen holdt Norge hodet over vannet, i motsetning til resten av Europa. Da søkte man seg andre steder for å få jobb. Men jo bedre veksten kommer i gang i Europa, jo mindre attraktivt blir det å reise til Norge for å jobbe, sier hun.

Storbritannia er et av landene som den siste tiden har opplevd økt arbeidsinnvandring.

- Storbritannia har gjort det bra og i stor grad fulgt USA - i motsatt retning enn resten av Europa. Arbeidskraften dras mot de landene som har en høyere aktivtet. Nå er det mer lysning i land som Spania og Italia.

Fallet fortsatte

I fjor opplevde Norge den laveste befolkningsveksten siden 2008, med en vekst i folketallet på 56.750 personer. Nettoinnvandringen fra utlandet minket med 1.900 fra 2013 til 2014, ned fra 40.100 til 38.200.

Av dette var 23.600 nettoinnvandring av europeiske statsborgere.

 

Les også: Statsbedrift i motvind

Mistillit med bismak

Mener Statoil bør tas av børs

Fra tortillachips til sprit(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.