Årsaken er økonomiske problemer. Oljekrisen har ført til svikt i antall oppdrag for instituttet. I tillegg sliter atomkraftselskap i hele verden som følge av innfasing av ny fornybar energi, melder Teknisk Ukeblad.

Haldenreaktoren stenges i uke 41 og Jeep II-reaktoren på Kjeller stenges i desember.

– Går ikke utover sikkerheten

Av de 127 permitterte jobber 72 i Halden og 55 på Kjeller. 29 personer permitteres 100 prosent mens 98 permitteres 50 prosent, opplyser IFEs administrerende direktør Nils Morten Huseby. Han forsikrer at permitteringen og stengningen ikke skal gå utover sikkerheten.

IFE har til sammen om lag 650 ansatte fordelt på om lag 600 årsverk.

Miljøstiftelsen Bellona mener dette er dramatiske nyheter og sier det er viktig at staten kommer på banen så fort som mulig.

Svært gammel

– Den kompetansen som nå er permittert, er essensiell for å avslutte arbeidet ved reaktorene på en trygg måte, samt å sikre atomavfallet, sier atomfysiker i Bellona, Nils Bøhmer.

Han peker på at Haldenreaktoren er svært gammel, og at nedstengningen slik sett ikke kommer et sekund for tidlig.

– Reaktorene er gamle og overholder ikke dagens sikkerhetskrav, blant annet for brannsikkerhet. Særlig er det krevende å drive Haldenreaktoren på en måte som er trygg for sikkerhet og miljø. Vi har lenge sett de økonomiske utfordringene knyttet til driften av reaktorene, sier Bøhmer.

– Bør bli endelig punktum

Frode Ersfjord, daglig leder i Nei til atomvåpen, sier dette er en påminnelse om at det er atomindustrien som livnærer Norges reaktorer.

– Dette bør bli et endelig punktum for deltakelsen i en av verdens skitneste industrier.

Ersfjord sier IFE i dag har 12 tonn med høyaktivt radioaktivt avfall lagret i midlertidige skur.

– Det er langt viktigere å få en trygg mellomlagring av dette avfallet, enn at staten eventuelt skal subsidiere fremtidig drift og nyåpning av reaktorene, sier han videre. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.