Grensen for tollfri netthandel med utlandet foreslås hevet fra 200 til 500 kroner i statsbudsjettet som legges frem i morgen. Det melder TV 2, og DN har fått det bekreftet fra pålitelige kilder.

– Det betyr at vanlige folk kan handle på nett uten at det koster skjorta moms og toll. Vi trengte et regjeringsskifte for å få gjort noe med denne saken, sier leder i Fremskrittspartiets ungdom, Atle Simonsen til TV 2.

Dermed kan man mer enn doble handlekurven før det utløser moms og innkrevingsgebyr. Mange ivrige netthandlere vil juble for dette, men det gjelder definitivt ikke handelsnæringen.

- Det er komplett galskap. Her setter man useriøs forbrukerpopulisme foran hensynet til norske arbeidsplasser og statens inntekter, sier Harald Andersen, samfunnspolitisk direktør i handelsorganisasjonen Virke.

Han reagerer med vantro på at regjeringen velger å øke grensen for tollfrie kjøp i utlandet fra 200 kroner til 500 kroner, 100 kroner mer enn tidligere lekkasjer har varslet om.

- Det vil ramme mange norske butikker og føre til mange nedleggelser. Man kan fort snakke om 10.000 ekstra arbeidsplasser som går tapt, i tillegg til de vi taper på dagens netthandel mot utlandet, sier han.

OBS! Oppdatering etter at forslaget er lagt frem: Grensen er foreslått satt til 500 kroner, men dette beløpet skal nå inkludere frakt og forsikring, noe som tidligere har vært holdt utenfor.

Les også:
Ikke lenger like lønnsomt med flere utleieleiligheter

NRK må trolig kutte et 100-talls stillinger  

Kan ramme Sandefjord

Noen av de arbeidsplassene kan forsvinne fra Norges ehandelssentrum – Sandefjord, der blant annet Komplett holder til.

- For oss er det mange arbeidsplasser og mange ufaglærte som har vanskelig for å komme seg inn i ordinært arbeid ellers. Jeg er motstander av at vi skal lage rammebetingelser som skal gjøre det bedre å etablere seg over på andre siden av grensen, sier ordfører i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch, før det ble kjent om grensen ville bil hevet.

- Dette er det mest næringsfiendlige forslaget jeg kan huske, sier Harald Andersen i Virke.

Han mener dette er snakk om subsidier av utenlandske konkurrenter.

- Jeg kan love de titusenvis av norske bedrifter som vil rammes av dette forslaget at vi vil jobbe knallhardt for å få Stortinget til å stoppe dette uvesenet, sier han.
 

Finansdepartementet vil ikke kommentere saken før forslag til budsjett er lagt frem i morgen klokken 10, skriver Runar Malknes i en SMS. Samme svar kom fra Gjermund Hageseter i Fremskrittspartiet, som tidligere har uttalt seg om saken.

 

Krevde 1000-kronersgrense

Handelsnæringen har med spenning fulgt oppkjøringen til statsbudsjettet, etter at det for noen uker siden ble lekket til VG at noen i regjeringen jobbet med et forslag om å doble grensen for såkalt "tollfri" handel med utlandet.

Grensen har lenge vært på 200 kroner, men flere i Fremskrittspartiet lovet før valget å kjempe for en grense på 1000 kroner.

Nå ser det ut til at fasiten blir 500 kroner.

Tap av arbeidsplasser

Handelsnæringen har fryktet en heving, og heller ønsket at kvoten skal fjernes helt. Dagens netthandel mot utlandet koster allerede 6.000 norske arbeidsplasser, ifølge en rapport handelsorganisasjonen Virke i høst bestillte fra oppdragsforskningsselskapet Menon. Ifølge rapporten koster dette også skatter og avgifter for  2,3 milliarder kroner i år, hvorav 1,3 milliarder skyldes 200-kronersregelen.

Netthandlere som Blivakker og Venture Factory varslet at de kunne bli nødt til å flytte virksomheten ut av landet hvis grensen ble hevet, både på grunn av kostnadsnivået i Norge, og momsfordelen kvoten gir.

Et produkt til 400 kroner blir 100 kroner dyrere når man legger til vanlig moms.

Slik fungerer grensen

For varer under fribeløpet slipper man å betale moms. Dette gir utenlandske butikker en konkurransefordel på 25 prosent av prisen, som kan gi dem rom for lavere priser, selv med noe dyrere frakt. Men passerer man tollfrigrensen, må man både betale moms og et fortollingsgebyr, som hos Posten er 135 kroner. DNs priseksempler tyder på at utenlandske butikker ofte er billigst på varer under tollfrigrensen, men blir dyrere enn de norske når de passerer denne grensen.

Regnestykket tar utgangspunkt i en grense på 400 kroner, som var varslet i en lekkasje tidligere. Disse priseksemplene endres ikke, selv om grensen økes til 500 kroner, men maksimal momsfordel for utenlandske butikker øker fra 100 til 125 kroner fordi dyrere varer faller innenfor.
Regnestykket tar utgangspunkt i en grense på 400 kroner, som var varslet i en lekkasje tidligere. Disse priseksemplene endres ikke, selv om grensen økes til 500 kroner, men maksimal momsfordel for utenlandske butikker øker fra 100 til 125 kroner fordi dyrere varer faller innenfor.

Mye mer netthandel?

En spørreundersøkelse utført på tampen av 2013 kan tyde på at netthandelen vil øke kraftig med økt tollfrigrense. Folk ble spurt hvor mye de handlet for på nett i utlandet i 2013, og hvor mye de regnet med å handle for i 2014 ved ulike tollfrigrenser. Svarene kan tyde på at økt grense kan gi en kraftig økning.

 

Høyere grense, mye høyere handel:

(Tall i prosent av befolkningen, der ikke annet er spesifisert)

Kilde: Creuna/Norstat 2013

 

Les også: 
Les alt om statsbudsjettet her
Kostbar Tesco-skandale for Norge
Norsk selskap lover ultralyd-mobiler i 2015
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.