Tallet ble presentert av Hans-Georg Massen, sjef for BfV (Bundesamt für Verfassungsschutz) på et møte i Berlins handels- og industriforening VBKI tirsdag kveld.

Tendensen er dessuten økende, fastslo Maassen på et møte der tema var i hvilken grad tysk næringsliv er forberedt på og i stand til møte spionasjen og cyberangrepene.

Omtrentlig
Selskapet Corporate Trust, som har beregnet pengeverdien av spionasjen, understreker at anslagene er svært omtrentlige fordi verdien av kunnskap og opphavsrettigheter er vanskelig å fastslå.

Dessuten tier mange bedrifter om det de er blitt utsatt for fordi de tror det svekker deres rykte på markedet. Mange registrerer heller ikke at de er blitt utspionert.

Tyske eksperter sier at det først og fremst er små og mellomstore bedrifter som har for lav sikkerhet. Ofte skyldes det at de ikke vet eller er seg bevisst at deres kunnskaper kan ha stor verdi for andre, mente tidligere statsadvokat, nå IT-sikkerhetsekspert Steffen Salvenmoser.

Avsløringene til amerikaneren Edward Snowden har endret noe på dette, mente han.

Siemens
Sikkerhetssjef for informasjonsteknologi i det globale selskapet Siemens, Udo Wirtz, understreket at det først og fremst handlet om å sikre selskapet kronjuveler. Det kan blant annet være konstruksjonsplaner, forskningsresultater, prosjektplaner og kundelister. Siemens hadde brukt to år på dette, opplyste han.

100 prosent ugjennomtrengelighet er neppe mulig, mente han. Men 80-85 prosent mente han er et godt mål. For å oppnå det bruker Siemens de neste årene cirka 640 millioner kroner årlig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.