Oslo Børs svinger som en jo-jo tirsdag, og gir dermed et godt bilde på markedsutviklingen sålangt i år.

En drøy måned inn i 2016 er hovedindeksen ned over 13 prosent i kjølvannet av en oljepris som har mer enn halvert seg det siste året.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management påpeker at det både globalt og her hjemme er finans- og teknologiaksjer som nå svekker seg mest.

- Frykt

Ser man på sektorsammensetningen er det forventninger om lavere vekst i verdensøkonomien og selskapenes inntjening som ligger til grunn, forklarer han.

- Det er mer frykt og lite konkret. Når analytikerne tar ned estimatene er det fordi selskapene er litt mer forsiktige for hva som skjer. Det tyder på at situasjonen for øyeblikket ikke ser så bra ut, sier Næss til Dagens Næringsliv.

Dette vises også i markedets inntjeningsforventninger for de 5000 selskapene forvalteren følger globalt. De siste fire ukene har estimatene falt 3,5 prosent globalt. Verst er det i Europa der det har falt 4,3 prosent, ifølge Næss.

- Faller det med 4,3 prosent når man i utgangspunktet har ventet en vekst på 6 prosent, så betyr det at konsensus venter bare 1,7 prosent inntjeningsvekst i 2016, sier Næss.

Sammenligner han dette med estimatene til de flinkeste analytikerne med estimatene som har kommet i de siste, så ligger de et par prosent under.

- Det vil si at går man på de flinkeste analytikerne, så blir det inntjeningsfall i Europa i år også. I USA ser det litt bedre ut, men ikke mye. Det er kanskje den enkle grunnen. Det er ikke så attraktivt å være i aksjer når inntjeningen faller, sier Næss.

Uvanlig stor forskjell

At aksjemarkedet faller gjør aksjer også relativt mer attraktivt, der svært mange aksjer er lavt priset i forhold til bokførte verdier, påpeker forvalteren.

Utfordringen er at mange selskaper kan bli tvunget til å skrive ned verdiene i forbindelse med årsgjennomgangen, slik man allerede har sett flere tilfeller av. Forskjellen mellom selskapene på Oslo Børs er uvanlig stor, mener Næss.

- Noen er tilsynelatende billige, men kan knekke. Andre har en solid forretningsmodell og ting ser bra ut, men så er det høyt priset. Så er det en del som egentlig har falt mye, og er greie selskaper, sier han.

Billig om 17-inntjeningen holder

Nordea-forvalteren har tidligere fremhevet Sparebank 1 SR Bank og Sparebanken Midt-Norge som aksjer han selv liker, men som markedet ikke er like trygg på, og som er lavt priset. I likhet med eiendomsselskapet Olav Thon og rederiet Willhelmsen, gjentar han disse anbefalingene.

- Det er naturlig at aksjemarkedene blir litt negativt overrasket om at inntjeningsestimatene kommer ned. Det eneste positive er at rapporteringssesongen er ferdig ut denne uken, slik at markedet forhåpentligvis har fått tatt de dårlige nyhetene inn over seg, sier Næss.

Han tror oppmerksomheten straks vil dreie seg mer mot fremtiden, men tviler på dagens inntjeningsestimater for 2017.

- Hopper man noen uker frem så er 2015-inntjeningen glemt, så ser man på 2016-inntjeningen. Og ser man på 2017-inntjeningen, så venter man man globalt på en inntjeningsoppgang på 13 prosent. Hvis markedet av en eller annen grunn begynner å tro på det, da blir det også mer positivt rettet (bullish). Da ser markedet fryktelig billig ut på 17-inntjeningen, sier Næss.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 1,5 prosent til 528,31 poeng sålangt tirsdag. Det er ned omlag 13,4 prosent hittil i år, og over 16 prosent de siste seks månedene.

Les også: Frykter 150 oljekonkurser
Swedbank-sjefen sparket
IEA nedjusterer forventningene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Sparebank-sjef med ut-av-kroppen-opplevelse på Wall Street
-Ut av kroppen-opplevelse
01:43
Publisert: