Det har vært en usedvanlig rolig sensommer i finansmarkedene. Flere av indikatorene som måler markedssvingninger - som omtales som volatilitet - har holdt seg på svært lave nivåer gjennom juli og august.

Men frykten kan fort komme tilbake i markedet, minner sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management om.

- Perioder med ekstremt lav volatilitet har ofte i seg selv vært et signal om at det kommer en bevegelse opp. Mange blir da litt mer forsiktig. Og det er det vi har hatt nå, vi har hatt ekstremt lav volatilitet, sier Wilhelmsen.

Sesongmessig mønster

Også historisk har det vært slik at relativt rolig utvikling i sommermånedene gjerne er blitt avløst av økt uro i september og oktober.

I den amerikanske VIX-indeksen, som omtales som fryktindeksen i aksjemarkedet, har det vært et slikt sesongmessig mønster dersom man ser på utviklingen de siste 35 årene: I september og oktober har uroen generelt vært høyere enn ellers i året.

Bildet forstyrres riktignok av kollapsen i den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers i september 2008, en usedvanlig dramatisk hendelse som sendte indeksen til det suverent høyeste nivået noensinne.

- Men også etter 2008 er det slik at september og oktober ligger høyere enn resten av observasjonene. Lehman-kollapsen trekker selvfølgelig opp, men det forklarer ikke hele sammenhengen, sier Wilhelmsen.

Også MOVE-indeksen, som måler forventede svingninger i amerikanske statsrenter, har en lignende sesongmessig utvikling, ifølge Wilhelmsen.

Flom av data

En historisk trend er selvfølgelig ingen garanti for at utviklingen vil gjenta seg. Men Wilhelmsen mener det er en rekke hendelser foran oss som potensielt kan skape uro i markedene utover høsten.

- Folk kommer tilbake fra ferie og da kommer dataflommen, sier sjeføkonomen og viser til følgende strøm av hendelser de nærmeste månedene:

  • En hel rekke av sentralbankene i de store industrialiserte landene skal gjennomføre rentemøter i september, etter at de gjerne har hatt ferie i august: Sentralbankene i Australia, Canada, eurosonen, Storbritannia, Japan, Mexico og USA kommer alle med rentebeslutninger i løpet av måneden. Sentralbankmøter fører gjerne til økte svingninger, spesielt dersom det faktisk gjennomføres renteendringer, men også dersom de fører til at forventningene til den fremtidige renteutviklingen endres
  • Etter en sommerferie i august starter utstedelsene av statsgjeld opp igjen i september. I en tid der mange av statenes gjeld handles med negative renter kan det ifølge Wilhelmsen fort bli et spørsmål om det finnes nok kjøpere som er villig til å ta på seg mer gjeld med negativ avkastning. Dersom interessen blir lav for nye lån, kan resultatet bli høyere renter på obligasjonene.
  • Høstens folkeavstemning i Italia om konsitusjonelle endringer kan ifølge Wilhelmsen fort bli til et spørsmål om statsminister Matteo Renzi har folkets tillit og derfor også indirekte et spørsmål om ja eller nei til videre EU-medlemsskap. Et nyvalg vil nemlig kunne gi fremvekst av mer EU-fiendtlige partier i landet og dermed utløse en ny runde med uro rundt EU-samarbeidets fremtid, ifølge sjeføkonomen.

- Kjøp volatilitet

Også investeringsstrateg Michael Hartnett i meglerhuset Bank of America Merrill Lynch venter økende volatilitet utover høsten. I et brev til kundene anbefaler han dem å investere i verdipapirer som gir eksponering mot økte markedssvingninger, ifølge Bloomberg News.

Han mener forholdene riktignok ligger til rette for ytterligere oppside i risikable aktivaklasser, men påpeker samtidig at disse har steget med rundt 15 til 20 prosent siden februar i år.

- Og siden september er en stor politikk-måned anbefaler vi nok en gang å kjøpe volatilitet, skriver han i oppdateringen.

Han mener at investorene ikke er posisjonert for en utvikling der den amerikanske sentralbanken går raskere frem enn det som er priset inn i markedet for øyeblikket.

Også Wilhelmsen peker på at det kun er priset inn én renteøkning i USA gjennom resten av 2016 og hele 2017. Deretter er det knapt priset inn ytterligere oppgang.

Selv ser Wilhelmsen for seg at det kommer en renteøkning allerede i desember i år.

- Om Fed hever i desember og gir signal om at det kommer et par renteøkninger til i 2017, kan være nok til å utløse en korreksjon i aksjemarkedet, sier sjeføkonomen.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Det er full fyr i boligmarkedet. Mye tyder på at Finanstilsynet vil foreslå å stramme inn ytterligere.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert: