Oppkjøpsfondet EQT har hentet inn 6,75 milliarder euro, tilsvarende 61 milliarder kroner, til et nytt fond for private equity-investeringer i Nord-Europa.

Private equity-selskaper som EQT gjør investeringer gjennom egne fond. Fondet EQT VII fikk stor interesse fra eksisterende og nye investorer og ble raskt overtegnet.

Fornøyde

Over 70 prosent av bidragene var fra investorer som tidligere har investert i EQT-fond. Selv om mange interessenter ville investere, valgte EQT å sette en størrelsesbegrensning på fondet og ikke gå utover denne.

- Det gikk veldig fort å hente inn penger, og vi fikk mye støtte fra eksisterende investorer. Nå skal vi fortsette å investere med den samme strategien som tidligere, sier Anders Misund i EQT Partners.

Gjennomsnittlig omsetningsvekst de siste 21 årene er åtte prosent per år, en vekst i justert driftsresultat(EBITDA) på 11 prosent, og tilsvarende i antall ansatte.

- Vi investerer på tvers av Europa i gode vekstselskaper. For Norges del forventer jeg at  to-tre av investeringene vil være norske, noe som kan bety 10-15 prosent av fondets kapital, sier Misund.

Investerer i telekom og forbruk

Historisk har EQT-fond investert mye i it og telekom, healthcare og forbruksvarer. I fjor høst børsnoterte EQT sportskjeden XXL på Oslo Børs.

- Vi ser også bredere enn det, og har blant annet investeringer i oljeservice, selv om det kanskje er litt tidlig å gå inn igjen i den sektoren nå, sier Misund.

I fjor kjøpte et EQT-fond selskapet Qinterra, som tidligere var brønnintervensjonsvirksomheten til Aker Solutions.

EQT har også vært inne i gartnerkjeden Plantasjen og har aktive investeringer i telekomselskapene Broadnet og Tampnet, læringsplattformen It's Learning og meteorologiselskapet Storm Geo.

- Stolte

- Vi er stolte og ydmyke over den positive responsen vi har fått fra nye og gamle investorer i EQT. Det bekrefter tilliten investorer har til vår industrielle tilnærming og investeringsstrategi i utviklingen av sunne, fremtidsrettede selskaper på en ansvarlig måte. Kapitalinnhentingen bekrefter vår posisjon som et ledende investeringsselskap og er også en viktig milepæl i EQTs historie, sier Thomas von Koch, managing partner i EQT Partners i pressemeldingen sendt ut av EQT.

Kjøper nye selskaper

EQT er et europeisk risikokapitalfond, som har porteføljeselskaper i Europa, Asia og USA. Samlet har disse en omsetning på over 17 milliarder euro årlig og omlag 140.000 ansatte.

I fondet EQT VII planlegger EQT å investere i selskaper med verdi på mellom 125 og 600 millioner euro.

- EQTs vekstorienterte tilnærming til å investere i kvalitetsbedrifter har siden starten gitt imponerende årlig vekst i selskapene våre. Gjennom å bruke erfaringene vi har opparbeidet oss gjennom 20 år vil vi fortsette å skape sterke og bærekraftige verdier for EQTs porteføljeselskaper og investorene, sier Christian Sinding, head of equity hos EQT Partners.

Norsk investor

Det nye fondet har en global investorbase i ryggen. I tillegg til norske Argentum, deltar blant annet også Teacher Retirement System of Texas, AP3, AP3 og New York City Retirement Systems i fondet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.