For omlag ni år siden tok Ferd-eier Johan H. Andresen, sammen med det statlig bistandsfondet Norfund, initiativet til et mikrofinansfond.

I 2008 ble Det norske mikro-finansinitiativet (NMI) ble opprettet som et offentlig-privat samarbeid. Andresen spyttet selv inn 75 millioner kroner, av en startkapital på totalt 600 millioner kroner.

- I dag når vi direkte nær fem millioner mennesker som ellers lever for under to dollar dagen med lån og andre finansielle tjenester, sier Andresen.

Onsdag står arbeidet overfor en ny milepæl.

Danmarks statlige fond for investeringer i utviklingsland, IFU, har besluttet å legge viktige deler av sin mikrofinanssatsing inn i NMIs tredje fond, Fund III. Avtalen signeres i København, med den norske og danske utenriksministeren til stede.

- Med det avsluttes kapitalinnhentingen i NMIs tredje fond. Samlede kapitaltilsagn er på nærmere 95 millioner dollar – eller rundt 715 millioner kroner - fra tidligere og nye investorer, opplyser Andresen.

Flere mål

Mikrofinans har til tider vært et omstridt tema, og det har blant annet vært stilt spørsmålstegn ved effekten.

Målet med NMI har hele tiden vært å skulle gi avkastning både i form av utviklingseffekter og tradisjonell finansiell avkastning.

Selv mener Andresen at arbeidet har vært vellykket.

- Tilbakebetalinger har allerede begynt å finne sted. Avkastningen ligger der vi trodde for lån, 4 til 6 prosent. Avkastningen på egenkapitalinvesteringene er fortsatt usikre, men kan ligge i intervallet 8 til 12 prosent, mener Andresen.

- Samtidig er det viktig å huske på at et av våre viktigste sosiale mål er å senke renten til den endelige lånetageren, noe vi også begynner å få til, sier han.

Fikk ideen i Davos

Ideen til NMI fikk han under World Economic Forum i Davos i 2003 og 2004.

- Der møtte jeg flere folk som drev med mikrofinans. Flere av disse gjorde stort inntrykk på meg. Det tok litt tid å få alt på plass, inklusive strategien. Deretter ble det en bratt lærekurv, sier Andresen.

Fra starten gikk KLP, DNB og Storebrand inn som eiere og investorer fra privat sektor. Norfund kom fra offentlig sektor og investerte 300 millioner kroner.

Startkapitalen ble fordelt på to fond som skulle investere direkte og indirekte i mikrofinansinstitusjoner gjennom egenkapital, lån eller angivelse av garantier.

Tyngdepunktet av investeringene har vært gjort i det østlige og sørlige Afrika, samt i India.

- Det er fremdeles flere hundre millioner mennesker, flesteparten kvinner, som trenger å bli gitt muligheten til å få kontroll over husholdningens økonomi gjennom å få tilgang til finansielle tjenester. Videre ser vi at både forsikring, innskudd, lån til vannforsyning og solenergi begynner å bli en del av produkttilbudene, sier Andresen.

Styrker organisasjonen

Danske IFU tar en eierandel på cirka en tredjedel i selskapet. NMI blir med dette et nordisk forankret foretak, og navnet blir endret til Nordic Microfinance Initiative.

- I den nye fasen vil vi styrke organisasjonen, særlig ved å bygge opp lokal tilstedeværelse i de viktigste markedene våre. Vår første medarbeider i Nairobi er allerede på plass, og vi ser for oss at neste ansettelse vil bli gjort i New Delhi, sier Andresen.

Kjell Roland, administrerende direktør i Norfund, er svært fornøyd med å få en ny samarbeidspartner på laget. Per idag har Norfund investert litt over 460 mill kroner i NMI.

- NMI kan allerede rapportere gode resultater. Med IFU på laget vil NMI kunne videreutvikles til å bli en ledende nordisk mikrofinansplattform og levere finansielle ytelser til enda flere mennesker i utviklingsland, sier han til DN.

Les også:

Asia i dag: Storbank advarer om sjokksommer

Oppstart henter penger

Rekordfå boliger til salgs dnPlus  (DN+)

Hør DNs podkast

Advokater som snubler over på andre siden av loven, sprekker i Norwegian-lakken og hvilken diagnose skal vi stille på den norske pasienten?

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har du fått med deg denne?

Fire kule ting med Jaguars suv
Jaguars første suv, F-Pace, har en rekke positive egenskaper. Her er fire av dem.
01:36
Publisert: