- Du må være forsiktig, men ikke fullt ut defensiv. Hvis du vil ha avkastning i det hele tatt, må du ta risiko i dette markedet. Det er svært vanskelig å argumentere for særlig god avkastning i aksjemarkedet i år, sier Garry Evans på årets Skagenkonferanse.

Sjefstrategen for globale investeringer i analyseselskapet BCA har kommet til å Oslo for å fortelle norske investorer hvordan de skal finne avkastning. Kina-sjokk har sendt verdens børser ned syv prosent hittil i år.

- Uheldigvis fremstår alle markeder som dyre, sier Evans.

Ved utgangen av fjoråret var aksjemarkedene priset til 17 ganger forventet resultat (P/E) i snitt. Det er det høyeste siden dot-com-boblen i begynnelsen av 2000-tallet, påpeker strategen.

Samtidig er vekstutsiktene svake, mens marginene faller. Evans anslår en resultatvekst på to-fem prosent blant amerikanske selskaper og i beste fall en flat verdiutvikling.

- Europa ser litt bedre ut, men selv ikke Europa vil se marginer på de nivåene de var i 2007, sier han.

Venter fortsatt råvarefall

Spørsmålet er imidlertid hva som skjer med råvareprisene, mener han. I løpet av de siste 200 årene har råvareprisene svekket seg etterhvert som utvinningen og råvarebruken er blitt mer effektiv. Evans mener at å være langsiktig i råvarer, er på kort sikt å selge (shorte) menneskelig oppfinnsomhet.

- Vårt syn er at supersyklusen er over og at råvareprisene fortsatt er ganske høye sammenlignet med den langsiktige trenden. Vi tror at råvareprisene vil falle ganske mye mer, sier strategen.

BCA er imidlertid litt mindre negativ til oljeprisen og venter at etterspørsel og tilbud rebalanserer seg kanskje i løpet av tredje kvartal i år.

- Hvor mye oljeprisen vil falle før dét er vanskeligere å spå, men vi er mer optimistisk til olje enn vi er til enkelte av metallene, sier han.

Evans har tre praktiske anbefalinger til hvordan man skal investere i 2016:

1. Unngå fristelsen til å tro at fremvoksende økonomier er billige:

- Problemet i fremvoksende markeder er at aksjer som er billige, ikke er de du ønsker å eie. Det er kinesiske banker eller russiske oljeselskaper. Og de aksjene du virkelig ønsker å eie, konsumaksjer eller regionale selskaper i India eller Mexico, er svært dyre, sier Evans.

Samtidig har gjeldsreduksjonen fortsatt en lang vei å gå i fremvoksende markeder, mener han.

- Vi venter å se flere råtne lån på et tidspunkt, og de misligholdte delene av låneportføljene i fremvoksende økonomier har bare såvidt begynt å vise seg. Det er rom for en stor kredittskvis, en kredittkrise, i slutten av året, sier strategen.

2. Amerikansk høyrente er billig:

Evans erkjenner at påstanden er kontroversiell, også internt i BCA. Likefullt mener han at amerikanske høyrenteobligasjoner, som i dag gir en avkastning på ni prosent, fremstår som den beste investeringsmuligheten, målt mot risiko.

- Det er åpenbart delvis på grunn av energisektoren, men energi er bare en tiendedel av all høyrentegjeld. Så sammenlignet med aksjer, som fremstår dyre, er det relativt billig selv om misligholdene øker, så lenge vi ikke får en resesjon, sier Evans.

3. Amerikanske aksjer fremfor europeiske:

Aksjestrategen venter at amerikanske aksjer gir en bedre risikojustert avkastning enn Europa. Man bør vurdere å selge når brede S&P500-indeksen går over 2100 poeng, og kjøpe seg inn igjen når indeksen går under 1900 poeng, mener han.

- I et negativt marked vil du tape langt mindre penger i USA enn i Europa, der aksjer er mye mer sykliske, sier Evans.

Jokeren er imidlertid veksten i verdensøkonomien, som fortsatt ligger et stykke frem i tid, mener strategen. Samtidig kommer det til å bli svært tøft når vi før eller siden får en resesjon, advarer Evans.

- Myndighetene har gått tom for ammunisjon, det er ingen rom budsjettmessige tiltak og svært lite rom for pengepolitiske tiltak. Resesjonen, når den kommer, vil kunne bli svært stygg, sier BCA-strategen.

Det dystre budskapet danner også bakteppet for årets investorkonferanse i regi av Skagen-fondene på Oslo Plaza.

Etter å ha lagt bak seg et 2015 med lite eller negativ avkastning, investorflukt på 26 milliarder kroner, og en eierskapsprosess der profiler som Kristian Falnes har sluttet, fremstår heller ikke Skagen like langt fremme i skoene som tidligere.

Legger fjoråret bak seg

Skagen-sjef Leif Ola Rød er rask til å påpeke at nyttårskonferansen gir anledning til å legge fjoråret bak seg. Og gjerne også den første uken i 2016, der verdensbørsene er ned syv prosent.

- Det er kanskje ekstra viktig etter den starten 2016 har hatt, sier Rød.

Skagen-toppen gjentok tilnærmingen for å finne de beste investeringene, de tre U-ene; upopulær, underanalysert og undervurdert. Samtidig har det siste året gitt tid til selvransakelse.

- Gjør vi det på rett måte? Hvordan tenker vi risiko? Det er blitt mer kompleks i Skagen enn for ti år siden, men vi skal klare det, sier toppsjefen.

Årets konferansier, forvalter Erik Langraff, illustrerte stemningsskiftet kanskje best ved at han som intern ansatt leder konferansen i år. 

De siste årene er det tv-profilen Arne Hjeltnes som har hatt oppdraget.

- Nå er det vel mer. "Du får beholde jobben", sier Langraff til latter fra salen.

Les også:

Mener Kina-sjokk er en kjøpsmulighet

- Nå er det egentlig bare Norges Bank som kan hjelpe til

- Blir et godt investeringsår  

Tror kronen og oljeprisen faller mer

Se DNtv:

- De gode tidene er over for Norge. De er borte.
Men dette mener hedgefondforvalter Hugh Henry kommer til å redde oss.
01:01
Publisert:

- De gode tidene er over for Norge. De er borte.
Men dette mener hedgefondforvalter Hugh Henry kommer til å redde oss.
01:01
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.