Snart skal det Berlin-baserte internettselskapet Rocket Internet børsnoteres. I følge Forbes kan selskapet ventes en verdivurdering på mellom tre og fire milliarder euro, opp mot 30 milliarder kroner.

De tre tyske brødrene bak Rocket Internet; Marc (43), Oliver (41) og Alexander (39) Samwer, har ikke altfor kjente navn, men er blant Europas mest vellykkede forretningsmenn. Forretningsmodellen deres er å kopiere amerikanske konsepter, og enten selge dem videre eller fortsette utviklingen av selskapet på egenhånd.

Ti milliarder hver

De er ofte omtalt bare som Samwer-brødrene, og kan komme til å tjene rundt 10 milliarder kroner hver på børsnoteringen, i følge Forbes.

Brødrene har flere ganger uttalt at de er spesielt opptatt av e-handelsmarkedene, spesielt i utviklingsland og markeder utenfor USA og Kina.

Slik har Samwer-brødrene bygget seg opp som noen av de mest suksessrike entreprenørene siden årtusenskiftet:

  • 1999: På toppen av dotcom-boblen startet de Ebay-klonen Alando.de, en nettbasert auksjonsside, som etter bare fire måneder ble solgt til Ebay for nær 300 millioner kroner.
  • 2004: Gjennom selskapet Jamba! lagde brødrene ringetonen «Crazy Frog» i 2004, som senere har blitt en mobilsensasjon og tjent inn flere hundre millioner kroner. Jamba!, ble samme året solgt til internettselskapet Verisign for 273 millioner dollar, eller 1,7 milliarder kroner etter dagens kurs.
  • 2004: Facebook-klonen Studivz var identisk med originalen med unntak av fargen, som var rød i stedet for blå. Studivz ble solgt for 600 millioner kroner til medieselskapet Georg von Holtzbrinck GmbH.
  • 2007: Brødrene grunnla Rocket Internet i 2007, og la ikke skjul på sin ambisjon om å kopiere de beste amerikanske forretningsideene innen e-handel.
  • 2008: Brødrene var med på å grunnlegge nettbutikken Zalando, en blåkopi av amerikanske Zappo. Zalando, som selger sko og annet tilbehør, er i dag verdt over 30 milliarder kroner, langt over sin «forgjenger».
  • 2010: Rocket Internet grunnlegger Citydeal, en kopi av det amerikanske tilbudsnettstedet Groupon. Etter fem måneder var selskapet markedsledende i Europa, og ble kjøpt av Groupon for omtrent en milliard kroner. 
  • 2012: E-handelsselskapet Lazada, som har Sørøst-Asia som sitt marked, ble startet som en kopi avAmazon.com. Selskapet har de siste årene hentet flere milliarder kroner i finansiering.

Brødrene har også utviklet og investert i en rekke andre selskaper verden over, og påstår selv at de har en 70-80 prosents suksessrate på å returnere fortjeneste til investorene. Rocket Internet jobber med å utvide suksessformelen til asiatiske, afrikanske og latin-amerikanske markeder.

- Hvordan sover de om natten?

Børsnoteringen ventes å skje på Frankfurt-børsen. Brødrene brukte sin studietid i USA, og studerte Silicon Valley nøye sent på 90-tallet. De har tidligere havnet i hardt vær for sin foretningsmodell.

I 2012 skrev den amerikanske entrepenøren Jason Calacanis på det sosiale delingsnettstedet Twitter at «Samwer-brødrene er foraktelige tyver. Hvordan sover de om natten?».

Brødrene har likevel forholdt seg rolig når det kommer til kritikken, og svarer Calacanis i et intervju med Wall Street Journal:

- Tror du Vodafone eller Deutche Telekom og andre store teleselskaper fant opp mobiltelefonen samtidig? Hva med bilselskapene? Eller bankene? 99 prosent av alle selskaper er bygget på bearbeiding av velprøvde forretningsmodeller, sa Oliver Samwer til avisen i fjor.

Les også på DN.no:

- Dette blir «once in a lifetime»

- Norske ledere er for opptatt av å skape enighet

De har blitt milliardærer på gründerkloning  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.