Mens Oslo Børs vaker rundt historiske toppnivåer, er hovedindeksen kun opp omlag to prosent sålangt i år.

Aksjestrateg Erik Fosland i Nordea tror sommeren vil utradere hele gevinsten.

- Oktober til mai ser vesentlig bedre ut, sier han til Dagens Næringsliv.

Knuser sommeren

Han har nylig gått igjennom avkastningen på indeksnivå i perioden juni til og med september, samt oktober til mai. Funnene gir støtte til det klassiske utsagnet "sell in May, and go away".

Det viser seg nemlig at avkastningen på Oslo Børs over sommeren har vært rundt to prosent i minus i snitt de siste 20 årene. Til sammenligning har perioden fra oktober til mai gitt en historisk avkastning på hele 13 prosent.

Historisk avkastning er som kjent likevel ingen garanti for fremtidig avkastning, og det kan både bli bedre eller verre.

- Dyrt

Det er også tegn til at man skal være ekstra varsom på børsen i disse dager, skal man tro Nordea-strategen.

- På kort sikt er det dyrt. Vi er på 620, børsen er ikke billig lenger, sier Fosland.

Ser man på forholdet mellom markedsverdier og inntjeningen, den såkalte price/earnings eller P/E-multipppelen, prises selskapene på Oslo Børs i snitt til 15,2 ganger forventet resultat de kommende tolv månedene.

Det historiske snittet de ti siste årene, som også inkluderer før-finanskriseårene 2006-07, er 11,3 ganger, påpeker strategen.

- Det er godt over, sier han.

Oljeprisen avgjør

Samtidig er det flere uromomenter som kan prege bildet på kort sikt.

Storbritannia kan forlate EU-samarbeidet når de går til urnene om noen uker, som innebærer mindre handel og trolig tap av finansjobber, som mange investorer posisjonerer seg for, ifølge Fosland.

Dertil kommer en svært sårbar oljepris og et Opec som prioriterer markedsandeler og priskrig, fremfor samarbeid.

- Oljeprisen vil sette den kortsiktige retningen på børsen her. Vi tror den er på vei oppover og vil fortsette opp i andre halvår. Men det vil svinge, sier Fosland.

Overdreven rentefrykt

En annen risikofaktor er utsiktene til høyere renter i USA.

Hittil har Fed bidratt sterkt til å holde markedene oppe gjennom lave renter og inntil nylig ved å pumpe kapital inn i det økonomiske maskineriet. Frykten er at høyere renter, som de fleste antar å komme til høsten, skal kvele motoren før den har gått seg varm.

Men høyere renter er også et tegn til at Fed mener økonomien kan tåle dem, og dermed et signal om bedring. Reaksjonene og frykten i markedet er både delt og ikke helt ukjent, påpeker Fosland.

- Erfaringsmessig er høyere renter dårlig for aksjemarkedet. Men, det er bare i starten. De hever jo for at økonomien går bedre. Får man renteheving og holder Storbritannia seg i EU, er utsiktene gode, mener han.

Fortsatt muligheter

Stratetegen ser likefullt en del positive elementer i dagens markedet og er positiv på litt lengre sikt.

- Vi sier ikke «selg alt», men heller at man ikke bør være fullinvestert på kort sikt, sier Fosland.

Sammen med sin kollega og navnebror Erik Roland anbefaler han investorene en godt balansert portefølje.

- Det er dyrt men som vanlig er enkeltaksjer fortsatt attraktivt priset. Det gjelder ikke å se blindt på indeks, sier Fosland.

Positiv spinn

Nordea-strategene holder en knapp på navn som Wilh. Wilhelmsen, Gjensidige Forsikring, Europris, Marine Harvest, Havfisk, Zalaris og Ocean Yield.

Innenfor oljeservice mener de at undervannsrørlegger Subsea 7 er det sikreste kortet. Selskapet inngår i Nordeas anbefalte investeringsportefølje, som har vært uten endringer de tre siste ukene.

Fosland registrerer også en gryende interesse for oljeservice, som har vært så godt som null det siste året. Bakteppet er sterke kostnadskutt som gjør at flere oljeselskaper nå driver lønnsomt på 40-50 dollar fatet, påpeker han.

Kjetil Melkevik, Holberg-fondene. Foto:
Kjetil Melkevik, Holberg-fondene. Foto: (Foto: Eivind Senneset)

- Før snakket man om olje og oljeservice i negative vendinger. Nå stiller flere og flere spørsmål med mer positiv spinn, sier Fosland.

Olje-todeling

Holberg-fondene og leder for institusjonelle kunder i Holberg-fondene, Kjetil Melkevik, mener det har blitt tydeligere hvilke oljerelaterte selskaper som har livets rett og ikke.

Ikke minst vises dette på gjeldssiden, der enkelte obligasjoner handles til spottpris, mens andre har hatt en kraftig rekyl, påpeker han.

- Det er en todeling også innenfor oljeektoren. Man har de som hadde en relativ god posisjon inn i krisen, og de som har strukket belåningen så langt som mulig, der supplysektoren er en åpenbar kandidat, sier Holberg-toppen.

Han er ikke like begeistret for kalendereffekter som "sell in May". Han legger fort til "that's a stupid thing to say", som er mantraet hos Holberg.

- Vi sier at man må være langsiktig. Det er et kjedelig svar, men ærlig svar, sier Melkevik til Dagens Næringsliv.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet

Oljekonsulent Jarand Rystad: - Vi oppfører oss akkurat som grisebønder

Ukesporteføljene:
Kaster ut Telenor
 

Se DNtv:
Han er Statoils Petter Smart
Hjemme i garasjen i Sola snekrer fagleder Kjell Einar Ellingsen sammen revolusjonerende undervannsutstyr ved hjelp av ølkasser, kryssfinér, kobberrør, barneleker og duppedingser fra Biltema.
00:50
Publisert:

Norsk kvinne er den internasjonale hjelpearbeideren som har vært lengst i Syria
WHO-topp Elizabeth Hoff sover alltid dårlig etter å ha møtt de syriske barna på brannskadeavdelingen i Damaskus. NB: Sterke bilder.
01:30
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.