Investorene ble lokket av planene om et eksklusivt 10 etasjers leilighetsbygg på stranden i Madinat Al Arab i Dubai Waterfront.

I 2008 hentet meglerhuset Verdispar Securities inn nær 200 millioner kroner til to prosjekter i Dubai.

Retten finner det bevist at advokat Ole Edvard Tokvam, styremedlem Svein Hovland og finansdirektør Øystein Nergård villedet investorene i Dubai Development II, på samme måte som det de tidligere er dømt for i Dubai-fond nummer 1.

- Det er rundt 100 investorer i hvert av fondene. Dommen er selvfølgelig viktig for dem, sier advokat Sven Eriksrud fra Wikborg, Rein & Co, som har ført saken for investorene.

Uaktsomhet

Inkludert saksomkostninger og renter er det samlede kravet mot de tre 205 millioner. To av de dømte har forsikring som dekker erstatningskravet. Blir dommene stående er investorene garantert ca 150 millioner av den samlede erstatningssummen fra forsikringsselskapet Chartis Europe som senere er blitt en del av AIG Europe.

Midt i mai kom dommen i Dubai Development I. Der ble de tre dømt til å betale 105 millioner kroner i erstatning, hvorav forsikringen skal dekke 72 millioner kroner.

Fredag kom dommen i den andre rettsaken om Dubai-drømmen, og der er de tre ansvarlige dømt til å betale 75 millioner kroner, hvorav forsikringen skal dekke 60 millioner.

«Samtlige har etter rettens syn utvist en uaktsomhet som retten ser på som alvorlig og som nærmest må betegnes som grov», heter det i dommen.

- Det er godt å konstateter at Oslo Tingrett holder en konsekvent linje. Dommen er om mulig enda klarere på at de ikke er i tvil, sier Eriksrud.

Investerte 2 milliarder

Eiendommene i Dubai er aldri bygget og hvor pengene har tatt veien, er uklart.

Les mer om søksmålet som nå er avgjort her:  Mener 80 millioner rant ut i sanden

Eriksrud understreker at dette ikke en dom om et investeringsprosjekt som ikke leverte som ventet, men om styreansvar.

- Dette handler om at styret ikke har opptrått aksomt, sier han.

Retten finner det ikke relevant å ta hensyn til de saksøktes personlige økonomi.

Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med advokat Knut Ro som representerte Verdispar.

Da DN omtalte den første dommen i sakskomplekset, sa Ole Edvard Tokvam og Øystein Nergård at dette er å anse som en forsikringssak.

- Jeg antar at dommen vil bli anket, sa Tokvam da.

Dommen er ikke anket, men ankefristen har ikke utløpt.

Verdispar Securities er et norsk meglerforetak med verdipapirkonsesjon. Selskapet tok i perioden 2005 - 2009 initiativ til og foresto tilrettelegging av i alt 14 ulike eiendoms- og eiendomsutviklingsprosjekter. Investeringene ble foretatt i Norge, Litauen, Kroatia, Bosnia og Dubai. Totalt ble det i denne perioden innhentet ca. 2 milliarder kroner i egenkapital fra investorer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.