Mandag morgen var det oppgang for børsen, oljeprisen og kronen. En knapp time ut i handelen snudde utviklingen i takt med at oljeprisen falt litt tilbake.

Les mer: Seadrill-rally på børsen

Oslo Børs falt tilbake mandag etter å ha startet opp. Det skjedde til tross for at oljeprisen har steget markert siden børsslutt fredag.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank tror en av grunnene er at investorer velger å ta gevinst i dag. Oslo Børs har steget nesten 80 poeng på under en måned og var mandag morgen på sitt høyeste nivå siden tidlig i januar.

- Jeg liker ikke å bruke begrepet gevinstsikring, men kanskje er det bare det som skjer. Børsen har gått mye opp i det siste. Det er ikke noen grunn til å tro at makrosentimentet skulle være dårligere i Norge enn andre steder, sier han.

- Styres av mer enn oljeprisen

Han understreker samtidig at Oslo Børs styres av veldig mye annet enn oljeprisen.

- Et langt viktigere moment samlet sett er hva folk tror om den globale makroøkonomien. Hvis folk tror det ser lysere ut, går aksjer opp. Vi har mye syklisk industri på Oslo Børs, og Hydro og Yara er mye ned i dag. Andre børser faller også, både i land som produserer olje og land som ikke gjør det, sier Hermanrud til TDN Finans.

Andre analytikere TDN Finans har snakket med sier at de synes nedgangen er vanskelig å forklare på en god måte. De trekker også frem gevinstsikring som en driver, siden fredagen var en sterk børsdag.

Seadrill fortsetter oppgangen fra forrige uke, hvor riggselskapet steg 120 prosent i USA fredag. Aksjen endte opp 60 prosent på Oslo Børs, omsatt for 1.327 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,44 prosent til 585,46 poeng, omsatt for 5,185 milliarder kroner.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Riggeier vurderer rettssak mot Statoil

Norge får skryt og høyeste kredittvurdering

Frykter Statoil vurderer masseutflytting

Britiske oljeprodusenter diskuterer samarbeid

Se DNtv: Selger blåbærteknologi for over en halv millard til tyske kjøpere
For 15 år siden starte Sjur Svaboe selskapet Medpalett.
Torsdag ble blåbær-selskapet solgt for en halv milliard kroner.
01:53
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.