–Du, det passer egentlig litt dårlig nå. Jeg er på en øy utenfor Farsund og har ikke internettforbindelse her, sier Arne Sten Mikalsen (44).

Han leder familieselskapet Venturos, som ble etablert av faren Terje Mikalsen. Etter blodige tap på venturepregede engasjementer har virksomheten de siste årene vært relativt beskjeden. Vårens overraskende salg av andelen på 50 prosent i Hotell Norge Holding ANS til eiendomsinvestor Geir Hove i Bergen setter Venturos istand til å gjøre nye investeringer igjen.

GULLKANTET INVESTERING. Hotell Norge i Bergen har gitt svært god avkastning for Mikalsen-familien.
GULLKANTET INVESTERING. Hotell Norge i Bergen har gitt svært god avkastning for Mikalsen-familien. (Foto: Kim Birkelid)
De første plasseringene er gjort, men foreløpig står det vesentlige av oppgjøret på konto i banken.

– Vi har gjort noe, men skynder oss langsomt og har ikke noe hastverk med å reinvestere alt. Det er kanskje ikke særlig lurt å gå for fort frem slik markedene ser ut nå, sier Mikalsen.

Ikke planlagt

I forfjor valgte Mikalsen å skille ut hotelleierskapet i Bergen i et eget selskap, Venturos II, men han avviser at det skjedde for å forberede et salg.

– Det var faktisk en serie av tilfeldigheter som gjorde at avtalen med Hove kom istand. Det skjedde veldig impulsivt, det forelå ingen langsiktig plan om dette, sier Mikalsen.

Ifølge Bergens Tidende skal Hove ha bladd opp rundt 500 millioner kroner for halvparten av Hotell Norge som ligger midt i hjertet av Bergen sentrum. Handelen ble avtalt i april. Nå foreligger regnskapene som viser at Hotell Norge Holding ANS ved årsskiftet hadde et restlån på 362 millioner kroner i Sparebank 1 SR-Bank. Det tilsier en kontantutbetaling på rundt 300 millioner kroner til eierne av Venturos II etter fratrekk av halvparten av gjelden. Den bokførte verdien av andelen i hotellet var 113 millioner kroner.

– Det har jeg ingen kommentarer til. Vi har avtalt med kjøperen at vi ikke skal oppgi prisen, og den avtalen forholder vi oss til. Det eneste jeg kan si er at vi er fornøyd med provenyet, sier Venturos-sjefen.

Ifølge Mikalsen ligger det ikke an til noen utbyttefest i selskapene etter handelen med Hove.

– Nei, midlene skal brukes i selskapet. Vi har et investorfellesskap som vi er fornøyd med og vil fortsette. Nå har vi muligheten til å sette sammen en mer tradisjonell investeringsportefølje, noe vi har hatt som målsetning lenge.

Hverken shipping eller venture er særlig aktuelle investeringsområder, mens eiendom, aksjer, obligasjoner og aksjefond frister.

– Vi er fire søsken som har litt andre interesser og prioriteringer enn far. Vi tenker ikke på shipping nå; kompetansen mangler. Og skal man inn i venture, er man avhengig av nettverk og en «dealflow». Også der er det behov for kompetanse, ikke minst på teknisk side, til å vurdere prosjekter. Det er ikke der vi har hovedfokuset, sier Mikalsen.

«Diversifisert»

– Vi tenker oss å sy sammen en kjedelig, diversifisert portefølje som passer til våre avkastningsforventninger og der risikoen ikke er så høy som den lett blir i shipping og venture, sier han.

Faren Terje Mikalsen bygget opp store verdier fra 1970-tallet, men mye forsvant som følge av tapene på miljøteknologiselskapet Energos. Han bor nå i USA. I dag eies selskapet av barna Arne Sten Mikalsen, Lene Christine Mikalsen, Sibylla Røgnvaldsson og Anette Jakobsen.

    (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.