Bill Gross (70), tidligere toppsjef og forvalter i verdens største obligasjonsfond Pimco, spår prisfall for rekke investeringsklasser i 2015 i det rekordlave renter ikke vil klare å få fart på det økonomiske maskineriet, skriver Bloomberg tirsdag.

"Når året er omme vil det være et minustegn foran avkastningen til mange investeringsklasser. De gode tidene er over", skriver Gross i en oppdatering fra sin nye arbeidsplass som forvalter i Janus Capital Group.

Forvalteren tror i stedet at investorene vil se etter alternativer til risikable investeringer etter år med svak økonomisk vekst tross lave renter.

"Med de øyeblikkene av likviditet man allerede har sett de senere månedene, kan vi i 2015 komme til å se en fortsettelse av "musical chairs" i det mer risikable investeringskategorier blir mindre og mindre attraktive", skriver Gross.

Han har tidligere uttalt en forventning om at Fed ikke vil begynne å øke rentene før sent neste år, om i det hele tatt i det svakere oljepris og en sterkere dollar begrenser sentralbankens handlingsrom, ifølge Bloomberg.

Forvalteren, som gjennom karrieren har fått økenavnet "obligasjonskongen", anbefaler imidlertid å sitte på investeringer i solide eiendeler med stabile kontantstrømmer, som statsobligasjoner, solide selskapsobligasjoner og selskapsaksjer med lite gjeld og attraktive utbytter.

Gross, som grunnla Pimco på 70-tallet, hoppet over til konkurrenten Janus ifjor høst etter å ha kommet på kant med den tyske forsikringsgiganten og hovedaksjonæren Allianz, som angivelig ville sparke ham, ifølge The Wall Street Journal.

Les også: Verdens største obligasjonsforvalter mister toppsjefen

Forut for konflikten hadde Gross' også brutt med sin makker og antatte arveprins, investeringsjef og med-toppsjef Mohammed El-Erian, som overrasket alle da han brått sluttet i selskapet i januar 2014.

Les også: Gir seg som verdens største forvalter

Gross' avhopp fra Pimco kom også i kjølvannet av en etterforskning mot Pimco for å ha jukset med prissettingen i det børsnoterte fondet «Pimco Total Return». Forvalteren skal ha vært i lange og alvorlige samtaler med det amerikanske finanstilsynet SEC.

Uroen i Pimco fikk investorene til å trekke ut 150 milliarder dollar fra selskapets ulike fond i 2014, ifølge Bloomberg, som viser til foreløpige tall fra Morningstar tirsdag. Hele 103 milliarder dollar forsvant fra fondet Total Return, som Gross forvaltet.

Pimco hadde 1870 milliarder dollar under forvaltning per tredje kvartal ifjor, som er siste tilgjengelige offentlig statistikk. Morningstar har tidligere uttalt at Pimco kan tåle å miste inntil 350 milliarder dollar av forvaltningskapitalen de to neste årene.

Gross forvalter nå det 1,2 milliarder dollar store obligasjonsfondet Janus Global Unconstrained Bond Fund.

Les også:
Aldri før har det blitt solgt flere Rolls-Royce
Kristoffer Stensrud: Ville ikke turt å investere i eiendom


 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.