Neste års oljeinvesteringer er blitt kraftig nedjustert, ifølge tall fra SSB tirsdag.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener nedgangen er «ganske markant» sammenlignet med forrige telling som kom i august.

Han mener det kraftige fallet i hovedsak skyldes andre faktorer enn den halverte oljeprisen. Dermed ligger det an til ytterligere nedgang i årene fremover, forklarer Aamdal.

- Fallet i år skyldes mange andre forhold enn bare oljepris. Det er også tilgang på prosjekter og tidligere sterk kostnadsvekst som påvirker selskapenes investeringsbudsjetter. Det at vi får en videre nedgang i 2016 er et resultat av at oljeprisen har falt og at oljeselskapene er mer under press, sier seniorøkonomen.

- Så vi har kanskje det verste foran oss enda?

- Det er all grunn til å tro at investeringsaktiviteten går videre ned. Og det er et betydelig press på selskapene om at leverandørene skal kutte kostnader. Tilbakeslaget i petroleumssektoren i år kommer til å vedare med ganske stor styrke både i år, til neste år og kanskje året etter, sier Aamdal.

Vil bre seg

Frem til nå har oljenedturen hovedsakelig ført til at oljeselskapene må kutte kostnader, mener seniorøkonomen.

Fremover vil dette bre seg utover i økonomien.

- Det er oljesektoren og selskaper som har direkte leveranser til petroleumssektoren som er rammet nå, mens øvrige sektorer ikke har kjent så mye på det, sier Aamdal.

Han utdyper at dette vil endre seg fremover:

- Da blir effektene også kraftigere inn i resten av økonomien. Virkningene vil bre seg mer, vi har ikke sett det i stor grad enda, men begynner å merke visse tendenser.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.
Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets. (Foto: Hampus Lundgren)

Ingen overraskelse

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets mener det er lite som overrasker i november-målingen kontra august-målingen.

- Nedgangen overrasker verken Norges Bank eller SB1 Markets. Vi fortsetter derfor å helle i retning av at Norges Bank heller kutter renten på rentemøtet den 17. desember enn i mars neste år, skriver Syed i en oppdatering tirsdag.

Han tror dermed de andre norske nøkkeltallene som kommer denne uken, blir viktige for rentevurderingen.

- Tallene vi sikter til er arbeidsmarkedstall, både fra AKU og NAV, detaljomsetning, kredittvekst, industri-PMI, boligpriser og Norges Banks regionale nettverksrapport, ramser sjeføkonomen opp.

 

Les også: Oljesmellen blir enda kraftigere

- Da slipper vi billigere unna enn vi kunne frykte med en halvering i oljeprisen

- Dette er virkelig en paradigmestudie

 

Se også:

Slik forbereder hun hundene til 110 mil over Finnmarksvidda:

Slik forbereder hun hundene til 110 mil over Finnmarksvidda
Birgitte Næss er en av Norges beste hundekjørere.
02:23
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.