Statoil fikk 8,3 milliarder kroner mer å rutte med etter fredagens salg av eiendeler til det tyske olje- og gasselskapet Wintershall. Siden 2010 har Statoil innkassert nær 20 milliarder dollar, tilsvarende 127 milliarder kroner, på salg av eiendeler. Det er like mye som selskapet skal bruke på investeringer årlig frem til 2016. Og mer salg skal det bli.

– Statoil trenger hver krone det kan få, sier analytiker John A. Olaisen i ABG Sundal Collier.

Statoil selger seg ned i gassprosjektet Aasta Hansteen, oljefeltet Asterix og gassrørledningen Polarled, og trer ut av Vega og Gjøa-feltene i Norskehavet.

Salget frigjør 1,8 milliarder dollar, tilsvarende 11,4 milliarder kroner, i investeringskostnader frem til slutten av 2020, ifølge selskapet.

Fallende oljepris

Olaisen gir tre grunner til hvorfor han smiler over salget:

– For det første har Statoil solgt til en veldig god pris. For det andre frigjør det kapital til å opprettholde utbytte. I tillegg øker det muligheten for at Statoil reduserer investeringsmålet neste år fra 20 milliarder dollar til 18–19 milliarder dollar, sier Olaisen.

I perioden 2014 til 2016 skal Statoil investere rundt 20 milliarder dollar årlig.

Oljeprisen falt denne uken under 100 dollar fatet.

«STATOIL HAR SOLGT TIL EN VELDIG GOD PRIS». John A. Olaisen, analytiker i ABG Sundal Collier.
«STATOIL HAR SOLGT TIL EN VELDIG GOD PRIS». John A. Olaisen, analytiker i ABG Sundal Collier. (Foto: Fartein Rudjord)
– Statoil vil ha en negativ kontantstrøm etter investeringer og utbytte med en oljepris under 100 dollar fatet, ifølge Olaisen.

Fredagens transaksjon er det første store salget etter at Statoil-sjef Helge Lund varslet at han fremover vil prioritere utbytte til aksjonærene. Fredagens salg ble godt mottatt i markedet, og Statoil-aksjen steg 0,51 prosent.

Nye salg

Statoils sjef for norsk sokkel, Arne Sigve Nylund åpner for nye salg.

– Gjennom denne transaksjonen frigjør vi kapital og etablerer en fleksibilitet for selskapet fremover på norsk sokkel, der vi har betydelige investeringer de neste årene, sier Nylund.

– Dere har solgt mye de siste årene på norsk sokkel. Har dere planer om nye nedsalg?

– Porteføljeoptimalisering er en løpende del av vår virksomhet, svarer Nylund.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities understreker at aktører i oljeindustrien, som tyske Wintershall verdsetter Statoil høyere enn investorene.

– Statoil selger til mer enn det dobbelte av bokført verdi. Nå har det solgt eiendeler de siste årene til 20 milliarder dollar, mens den bokførte verdien var ti milliarder dollar. Det er fordi markedet undervurderer Statoil og priser det for utbytte, mens industrielle selskaper priser ut fra nåverdi, sier Omdal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.