I investorfellesskapet Tyveholmen på Tjuvholmen i Oslo følger Anders Onarheim (56) med på børsutviklingen, og har sett verdiene sine innenfor oljeservice falle kraftig.

– Jeg handler ikke på børsen til daglig, men jeg holder jo på med prosjekter og styrearbeid, og det er klart at jeg merker svingningene, sier Onarheim, som har og har hatt aksjer i en rekke oljerelaterte selskaper.

Den tidligere meglersjefen i Carnegie har lenge jobbet for seg selv, og investert alene og sammen med kjente. I dag er han styreleder i leteselskapet North Energy, hvor han eier 5,4 prosent. Selskapet har falt nærmere 70 prosent på Børsen det siste året, men han kjøpte likevel en større post i november.

«Investert for mye»

Denne uken har selskapet falt tre prosent, og dermed mindre enn hovedindeksen, som har vært sterkt preget av børsuro i det kinesiske markedet.

– North Energy har vært et eventyr uten like, men der måtte vi gjøre en opprydningsjobb. Det har tatt mye tid og krefter, og jeg synes vi var tidlig ute med å kutte kostnader. Det har ikke vist resultat på børskursen, men jeg håper det kommer, sier han.

– Hvor dårlig avkastning har du hatt i oljeservice?

– Hele sektoren har mer enn halvert seg, og vi er ikke noe unntak, det viktige er hva som skjer fremover og at vi skaper et godt grunnlag og at selskapene er godt posisjonert når markedet bedrer seg igjen. Det har vært mye jobbing og dårlig avkastning den siste tiden, sier Onarheim, som mener markedet skaper store muligheter hvis man er litt tålmodig.

Onarheim har også aksjer i leteselskapet Seabird Exploration, som er ned 51 prosent siste måneden og nærmere fire prosent denne uken, og er den største taperen på Børsen det siste halvåret.

– Hvor mye penger har du investert i oljerelaterte aksjer?

– Med fasit i hånden er det en for stor andel. Når du først har gått inn og investert på egne vegne og sammen med andre må man ta ansvar, det hjelper ikke å gi opp. Vi har kontroll på situasjonene vi er inne i, sier han.

For sent for panikk

I ligningslistene er Onarheim for 2014 oppført med en formue på nærmere 95 millioner kroner, og investerer hovedsakelig gjennom selskapene Spitsbergen og AB Investment.

– Det er fryktelig tungt i oljeservice og E&P (utforskning og produksjon, red. anm.), men jeg tror det bedrer seg i E&P om ikke så altfor lenge. Det er jo en bransje hvor kostnadene har vært helt ute av kontroll og som har hatt et kjempebehov for korreksjon, sier Onarheim, som også så smått har begynt å kjøpe seg opp i energisektoren, som han nå synes begynner å bli billig.

– Skal man få panikk, bør man få det tidlig. Etterpå er det for sent. Med fasit i hånd skulle jeg kun sittet med laks og i teknologi det siste året. Jeg har tatt gevinst i laks, og gått inn igjen i laks. Det kommer et tidspunkt hvor det skal investeres i energi igjen, sier Onarheim, som synes det er vanskelig å spå hvor bunnen er.

– Kostnadene har vært ute av kontroll, og når oljeprisen faller fra 110 til 35 dollar, da er det klart at det svir for oljeselskapene, sier Onarheim.

Ikke så enkelt

Selskapet Reach Subsea og livsstilskjeden Enklere Liv tar mye av tiden hans, og rundt investeringen i livsstilskjeden har det også vært støy det siste året.

– Enklere Liv er et spennende prosjekt, men vi har vært gjennom en runde med den tidligere gründeren hvor vi måtte rydde opp og gå tilbake til røttene. Det er i alle fall en helt annen bransje enn oljeservice, og det er jo også litt greit, sier han.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.