Statens pensjonsfond Norge, bedre kjent som Folketrygdfondet, økte med 11,5 milliarder kroner mellom april og juni i år.

Toppsjef Olaug Svarva kan med det legge bak seg et fondets beste kvartaler.

- Fortsatt god utvikling i finansmarkedene ga oss et rekordhøyt resultat i andre kvartal. Vi har hatt god avkstning både i aksje- og rentemarkedet, sier Svarva i en melding tirsdag.

Forvaltningen av fondet ga en samlet avkastning på 6,7 prosent, derav 9,1 prosent for aksjeporteføljen og 2,7 prosent på renteporteføljen. Dermed utgjør fondet per første halvår 183,5 milliarder kroner.

Avkastningen var imidlertid kun 0,1 prosent høyere enn referanseporteføljen som fondet måler seg mot, og som er fastsatt av Finansdepartementet. For første halvår var meravkastningen 0,3 prosent.

Folketrygdfondet investerer i aksjer og obligasjoner i Norge, Danmark, Sverige og Finland. Selskapet er blant de aller største aktørene i det norske aksjemarkedet, og kontrollerer over fem prosent av verdiene på Oslo Børs i snitt. Det gjør også at fondet ofte er å finne blant de tre største aksjonærene i landets viktigste selskaper (se tabell).

Porteføljen bestod 52,6 prosent av norske aksjer og 9,7 prosent av nordiske aksjer per første halvår. Norske renteinvesteringer stod for 31,8 prosent, mens nordiske utgjorde 5,9 prosent.

Som følge av fondets rebalanseringsregel, som sier at fondet skal være investert 60 prosent i aksjer og 40 prosent i obligasjoner, vektet Folketrygdfondet seg opp i sistnevnte for 3,9 milliarder kroner i løpet av perioden.

Aksjeandelen var per 30. juni 62,3 prosent, ifølge selskapet.


Les mer: Mener norske aksjer er fornuftig priset

Les også:
Oljemygg fortsetter børsoppturen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.