- Akkurat nå er stemningen litt alvorspreget, sier Thorodd Bakken (42), sjefen for Nordea Markets i Norge, til Dagens Næringsliv.

At oljeprisen har falt med 40 prosent siden toppen, er langt i fra det eneste som bekymrer meglerhussjefen om dagen.

- Det er egentlig ruglete i alle markeder og det er veldig vanskelig å se hvordan dette skal gå, sier han og utdyper:

- Jeg mener vi er midt oppe i et historisk eksperiment som verden aldri har sett maken til. Utfallsrommet er veldig stort. Vi har aldri vært med på dette før.

- Pengetrykking

Solen skinner over hovedstaden denne desemberdagen. På en café noen kvartaler unna Nordeas hovedkontor, folder Bakken hendene og lener seg litt frem.

- Pengetrykking.

Meglerhussjefen smaker litt på ordet, før han forsetter:

- Vi hadde en finanskrise hvor løsningen egentlig har vært å pumpe verden fullere av gjeld. Vi gjør det samme som skapte finanskrisen for å prøve å få opp veksten.

- Støttekjøper verden

Enorme summer som pøses inn i markedene.

Bakken peker på Japan, hvor sentralbanksjefen har startet et nytt, massivt oppkjøpsprogram. USA, med Wall Street som reagerer på at de kvantitative lettelsene avsluttes. Den europeiske sentralbanken (ECB), som er i ferd med å lansere lignende tiltak for å holde et skadeskutt Europa over vann.

Han viser til rentene. Som ikke bare er lave, men null - både i nabolandet Sverige og resten av Europa. Torsdag var det også duket for rentekutt i Norge. Før sommeren kan vi stå overfor et rekordlavt nivå, ifølge de siste signalene.

- Egentlig er det slik at hele verden støttekjøper verden. Hele verden er på anabole steroider, slik vår sjeføkonom har uttalt. Det blir du blir avhengig av. Spørsmålet hva som skjer med kroppen når du skal på «rehab», sier Bakken.

- Ja, vi har et aksjemarked som har gått bra, men som antageligvis er pumpet opp av de kvantitative lettelsene, mener han.

Mulighet for korreksjon

Meglerhussjefen frykter i dag ingen bred global krise. På den annen side har han vanskelig for å se hvordan utviklingen skal ende. Ifølge han er det ikke usannsynlig at Oslo Børs faller med 20 prosent til neste år.

- Det kan godt skje, uten at jeg sier dette er noe hovedscenario. Jeg tror også at hvis aksjemarkedet går videre opp, blir det bare mer tårer senere. Den rimelig oljetunge Oslo Børs er i år omtrent flat. Det er noe som ikke stemmer, sier Bakken.

Usikker fremtid

Samtidig understreker han at det med dagens nyhetsbilde, er særdeles vanskelig å si noe sikkert om fremtiden.

- Vi har nå sagt at vi tror oljeprisen vil være lav i 2015. Hadde du spurt oss for syv måneder siden, hadde vi ikke sagt det i det hele tatt. Dette sier noe om hvor fort det går, sier Bakken.

- Så hvor skal investorene snu seg nå?

- Det er et veldig godt spørsmål. Så langt har man sagt at man bør kjøpe aksjer fordi du ikke får avkastning på noe annet - ikke fordi det nødvendigvis er bra. Jeg mener det i seg selv er veldig skremmende. Så skal du putte pengene dine i madrassen, da? Det er jo ikke så mye inflasjon om dagen, så da får du dem i alle fall tilbake, men det blir ikke noe avkastning. Videre har du eiendom, som er bra nå fordi rentene er så lave. Slik vil det riktignok ikke alltid være, svarer han.

- Jeg tror sikker gode, solide selskaper som har en fornuftig drift vil klare seg bra. Men markedet går opp eller ned i 2015, er jeg usikker på, sier han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.