- Det ser ikke spesielt lyst ut for tiden, det er begrenset oppside, sier aksjestrateg Peter Hermanrud i Swedbank til Dagens Næringsliv.

Fortsatt lave oljepriser og ustabile markeder bidrar til at hovedindeksen på Oslo Børs er i minus hittil i år.

- Lite å gå på

Swedbank-strategen er blitt mindre positiv til aksjemarkedet enn han har vært tidligere i år.

Markedet og aksjekursene har kommet opp, mens inntjeningen til selskapene har kommet ned. Da begynner forholdstallet å bli relativt friskt forklarer han.

- Det er relativt lite å gå på, på oppsiden. Det eneste håpet er en videre oppsving i olje, energi, aluminium, gjødsel og den type ting dette året, sier Hermanrud.

Argumentet om å være eksponert i aksjer om man vil ha avkastning var bedre da kursene var lavere, men dilemmaet er fortsatt at alternativene er dårligere, mener aksjestrategen.

- Det ligger an til det dårligste inntjeningsåret siden 2010 for selskaper på Oslo Børs, og det gjelder ikke bare oljerelaterte aksjer, det er rund baut, sier Hermanrud.

Svakere markedssyn

Han er fortsatt positiv til laksesektoren, men advarer om at kursene har gått kraftig også der.

- På kort sikt ser det kjempebra ut med høye laksepriser som gjør at selskapene tjener bøttevis med penger. Men når det gjelder prising av aksjer må ha mer enn ett års perspektiv. En eller annen gang kan laks i Chile komme tilbake igjen eller andre ting påvirke markedsbalansen. Sannsynligvis går det greit nok, men det er bygget en del nedside der også, sier Hermanrud.

Han beskriver Swedbanks markedssyn som "nøytralt" og "marginalt pluss".

- Pluss-argumentet er at man skal stort sett ha aksjer, og det finnes ikke noe alternativ som gir avkastning. Det er bare ikke noen voldsom oppside i aksjer heller, sier strategen.

Avventende

Tradisjonelt har perioden fra slutten av november til og med mai vært god i aksjemarkedet, men en hel rekke selskaper kommer til å slite med inntjeningen fremover, advarer også aksjestrateg Erik Fosland i Nordea.

- Vi tror det blir aksjeplukkernes år, sier Fosland til DN.

Sålangt har den anbefalte investeringsporteføljen til Nordea-kollegene Fosland og Erik Roland utviklet seg på linje med referanseindeksen de sammenligner seg med.

Markedet er også fortsatt avventende, selv om det er litt bedre enn da markedet bunnet i februar, mener Fosland.

Investeringsstrateg Erik Fosland i Nordea (i midten). I bakgrunnen Martin Jansson (stående) og Espen Rasmussen Werenskjold.
Investeringsstrateg Erik Fosland i Nordea (i midten). I bakgrunnen Martin Jansson (stående) og Espen Rasmussen Werenskjold. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

- Det har vært vanskelig å finne spesielt gode aksjer, hvis ikke man har vært heldig fokusrettet mot for eksempel laks. Da har man truffet på det meste, selv om noen store aktører har solgt seg ned, sier han.

- Ikke verdt risken

På den annen side må investorene være eksponert i aksjer, om man ønsker avkastning.

Mens bankinnskudd i praksis gir negativ avkastning, har investeringer i gjeldsobligasjoner gått fra høy til lav avkastning. Det er ikke verdt risikoen, mener aksjestrategen.

- Man får ikke veldig godt betalt for å ta den risken. Selvfølgelig er det mange som går i utbombende obligasjoner og håper å gjøre kjappe penger, men det er for spesielt interesserte, sier han.

Produksjonsfrys

Strategen registrerer at investorene er avventende spesielt overfor olje og oljeservice-sektoren.

Fosland frykter ikke for oljeselskaper som tjener penger på dagens oljepris, men påpeker at oljeservice og sektorer med kort visibilitet vil slite.

Store forventninger er knyttet til det neste oljetoppmøtet til Organisasjonen av oljeproduserende land (Opec) 17. april. Spørsmålet er i hvilken grad produksjonsfrys vil bli innført og respektert.

- Oljeprisene ventes å komme opp uavhengig om Iran blir med eller ikke, sier Fosland.

Hermanrud forventer lite å komme ut av Opec-møtet og viser til at man har kommet såpass langt i å balansere markedet uten å ta produksjonskutt at man bare kjører på videre.

- Det er også vanskelig for araberlandene og Iran å samarbeide, sier han.

- Ekstremt sterkt

Fosland påpeker at det er de store linjene, sentralbankene, oljepris og inntjening, som betyr noe og driver markedet.

Likevel ser det ikke ut til at etterspørselen etter norsk laks kommer til å avta med det første, mener han.

- Laks har gått enormt fort og enormt mye, men det er større oppside hvis ting fortsetter og det ser det ut som at det gjør. Lavt tilbud, høy etterspørsel, prisene går, algeutbrudd i Chile og lite fisk derfra. Det ser ekstremt sterkt ut, sier Fosland.

Nordea tok DNB ut fra sin anbefalte investeringsportefølje denne uken. Anbefalte aksjer er billigvarekjeden Europris, lakseoppdretter Marine Harvest, gjødselsprodusenten Yara, Aker- og Røkkeselskapene Havfisk og Ocean Yield, Protector Forsikring og lønningsprogramvare-selskapet Zalaris.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 4,8 prosent til 581,1 poeng hittil i år. De siste 12 månedene er fasit en nedgang på 5,7 prosent, mens har man vært i markedet de siste to årene har hovedindeksen steget 3,7 prosent.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Telenor-byks på flat børs

Her er ukens aksjetips

Carnegie mener Opera-bud er akseptabelt

Shell vurderer salg i Nordsjøen  

Se DNtv: Skikjørerens verste mareritt
Skikjørerens verste mareritt
Thomas T. Kleiven har hele livet vært på jakt etter den perfekte snøen. Men midt i en fransk fjellside havnet han i sitt livs verste mareritt.
00:38
Publisert:

Tanken på datteren holdt ham i live
Tanken på datteren holdt ham i live
Under snømassene var det tanken på datteren som holdt Thomas T. Kleiven i live. Skredet etterlot ham i en dødsfelle.
00:55
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.