Kraftige børsfall i Asia og bekymring for veksten i Kina bidrar til det kraftigste børsfallet på flere år på både Wall Street og Oslo Børs.

Mandag raser børsen i Shanghai og Shenzen nye 8-9 prosent. Dermed er 20 prosent av verdiene borte den siste uken.

- Mye verre

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management mener dette kun viser halve bildet.

- Sannheten er mye verre, sier Næss til Dagens Næringsliv.

Ser man på CSI 300-indeksen, som speiler utviklingen i 300 av de mest sentrale selskapene notert i Shanghai og Shenzen, ble handelen i 245 aksjer stanset mandag, utdyper han. Av resterende 55 aksjer var 15 ned 8-9 prosent, 10 var ned litt mindre, 29 var suspendert, mens kun én aksje steg, ifølge forvalteren.

Investeringsdirektør Robert Næss, Nordea Investment Management.
Investeringsdirektør Robert Næss, Nordea Investment Management. (Foto: Per Ståle Bugjerde.)

Samtlige som ble stanset var i forkant ned 10 prosent. Dermed stoppes handelen automatisk for disse aksjene, som følge av kinesiske myndigheters regulering.

- Hadde de ikke hatt reguleringene med stopp i handelen hadde markedet vært vesentlig mer ned, sier forvalteren.

Næss har lenge vært kritisk til det lokale kinesiske aksjemarkedet, der samme selskaper gjerne prises langt høyere enn de er priset til på Hong Kong-børsen.

Les også: Fire millioner nye aksjeinvestorer i uken: - Her er det absolutt en boble


Siden midten av juni har både Shanghai- og Shenzen børsen falt nær 40 prosent. Begge nådde forrige bunnpunkt i juli, etter at myndighentene grep inn med mottiltak for å stagge kursfallet.

Næss utelukker ikke at børsene kan falle ytterligere tirsdag, i det aksjene som er stanset igjen blir åpnet for handel.

Analytiker Angus Nicholson i IG sier til The Wall Street Journal at vil bli spennende å se hva som skjer gjennom det neste døgnet.

- Dersom det ikke skjer noen større grep (fra myndighetene) kan vi komme til å se ytterligere nedgang i morgen, sier Nicholson til WSJ.

Uendrede forventninger

Mandagens børsfall i Kina er det største siden finanskrisen og kommer etter en nedgang på omlag 12 prosent forrige uke og svake kinesiske makrotall. Det ga også det største børsfallet på Wall Street på fire år fredag.

Næss finner det interessant at analytikernes inntjeningsestimater for både amerikanske og kinesiske selskaper samtidig er lite endret.

I USA har også alle sektorer falt like mye. Et slikt jevnt fall betyr at risikopremien har gått ut og at investorene er mer bekymret, som er naturlig etter lang tids oppgang, mener forvalteren.

- Denne gang er det aksjemarkedet og kursene som reagerer. På mikronivå har man ikke sett noen forverringer, på makronivå er man mer bekymret, som man alltid er, sier investeringsdirektøren.

- Nervøse investorer

Alt annet like er også lavere oljepris gunstig for råvareavhengige næringer samtidig som privat konsum påvirkes positivt ved at drivstoffkostnadene blir lavere.

Hittil har oljeprispresset vært drevet av et massivt overtilbud. Nå rammes det også av forventning om svakere etterspørsel, som er det eneste som forklarer prisfallet, mener Næss.

-  Oljeaksjer falt nesten ikke mer enn andre aksjer i USA fredag. Igjen tyder det på litt nervøse investorer, sier forvalteren.

Kjøpsmuligheter

Nordea-toppen skiftet markedssyn til likevekt for noen måneder siden, og mener aksjemarkedene ikke har vært særlig billig i utgangspunktet. Det sterke børsfallet kan imidlertid by på kjøpsmuligheter, mener han.

- Mine porteføljer har hatt en del kontanter, og vi bringer dette ned nå, sier han.

På Oslo Børs mener han sparebankene fremstår som spesielt attraktive, og han finner kursfallet til Sparebank 1 Midt-Norge og Sparebank 1 SR-Bank «besynderlig og overdrevet».

Selskapenes egenkapitalbevis faller henholdsvis 6,3 og 3,4 prosent mandag, og er priset til 0,7 og 0,8 av bokførte verdier, påpeker forvalteren.

- Det betyr at du betaler 70 og 80 øre for hver krone som finnes der, sier Næss.

Oslo Børs faller bredt og hardt mandag, der hovedindeksen svekker seg omlag 5,2 prosent til 555,05 poeng. Øvrige toneangivende europeiske børser er ned mellom 2,5 og 4 prosent.

Les også: Panikken brer seg: - De må begynne å våkne opp
Global markedsuro: - Det kan utvikle seg til noe større, til et krasj
- Det er mye bekymring rundt global vekst, og trolig kommer mye av det fra Kina
 

Se DNtv: DNs ekspert Bård Bjerkholt om markedsuroen mandag

Dette kan gi alvorlige konsekvenser
DN´s kommentator Bård Bjerkholt forklarer hva som har skjedd i aksjemarkedet den siste tiden.
01:19
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.