Oddvar Røysi har investert 250 millioner kroner i leiligheter, hoteller og en cruiseskip-kai i det lille tettstedet Skjolden innerst i Sognefjorden.

Nå har en konflikt med kommunen og lokalavisen gjort at han ønsker å rive ned alt han har bygget opp i området de siste 12 årene. Tirsdag besluttet han å søke om rivingstillatelse fra kommunestyret i Luster kommune.

«I styremøte i Skjolden Cruisekai AS i dag har vi besluttet å sette av midler til formål rivning av Skjolden Cruisekai AS sitt samlede anlegg i Skjolden. Vi vil også i størst mulig og best mulig grad sette strandsonen og pakkhuset tilbake til opprinnelig stand.», heter det i en melding sendt blant annet til rådmannen i kommunen.

- Det er store penger. Vi river hele dritten, utdyper Røysi til DN.

- Når du ikke er velkommen et sted så ønsker du å komme deg vekk. Dette er en bedrift som går med voldsomme underskudd og jeg kan bruke pengene på noe annet, sier han.

- Hva er det som gjør at du nå ikke føler deg velkommen?

- Det bygger på alt fra kommuneadministrasjon til en stakkars lokalavis, sier han.

Helikopter og gondoltrafikk

Konflikten dreier seg blant annet om at Røysi og Skjolden Cruisekai AS ønsket å bygge landingsplass for helikoptre til cruiseturistene som ankommer tettstedet.

Kommunen nektet han å gjøre dette, blant annet etter sterk motstand fra lokalbefolkningen i området.

- Kommunen må ta en betydelig skyld i dette, sier Røysi om rivningsplanene.

Rådmannen i Luster kommune, Jarle Skartun, mener beskyldningene mot kommuneledelsen er «urimelige».

- Jeg synes det blir rettet harde og etter vår vurdering urimelige skyts og beskyldninger mot kommuneadministrasjonen. Det er etter vår vurdering urimelig å legge skylden på kommuneadministrasjonen, sier han til DN.

Skartun frykter at turistaktiviteten i området kan falle dersom Røysi gjennomfører sine planer.

- Jeg er ingen ingeniør, men denne rivningen ser ut som et nesten umulig prosjekt. Det kan bli veldig negativt for lokalområdet om alle hans aktiviteter legges ned og rives, sier han.

Anklager lokalavis

Oddvar Røysi retter også skyld mot lokalavisen Sogn Avis og sjefredaktør Jan Inge Fardal, som har omtalt både byggingen av cruisekaien og helikoptersøknadene på lederplass flere ganger.

- Den eneste avisen i distriktet tar til orde for at jeg ikke er velkommen og at jeg i mange år har kommet og ødelagt bygden. En avis har en voldsom makt, og redaktøren har hengt meg ut over lang tid, sier han.

Fardal avviser dette på det sterkeste.

- Det har jeg aldri skrevet, og det er feil. Vi har drevet normal journalistikk om prosjektene hans i området, sier Sogn Avis-redaktøren til DN.

Røysi viser særlig til en lederartikkel fra 19. juli i år der avisen omtaler de avslåtte søknadene som at  «de folkevalgte ikke hoppet da Røysi sa hopp». I den samme artikkelen omtales også at Røysi i den siste tiden har trukket seg noe ut av Skjolden, blant annet var å selge et hotell han eide i byen, på denne måten: «Vi liker konturene av ‘nye’ Skjolden og ser med stor spenning frem til fortsettingen.»

- Jeg har kommentert flere av prosjektene hans på lederplass, og pekt på en del ting som ikke har falt i god jord hos han. Røysi har mye penger og tror kanskje han kan få det som han vil, sier Fardal som legger til at rivningsplanene høres ut som en «veldig overreaksjon».

300 mill. på helikoptre

Røysi mener at cruisedriften ikke vil være mulig å gjennomføre uten helikoptertrafikk, og at dette sammen med den lokale misnøyen mot han fører til at han nå trekker seg ut og ønsker å rive alt han har bygget.

Han anslår selv overfor DN at cruiseselskapet har mistet 22.000 bookinger denne sesongen, og at en «vesentlig andel» av det skyldes at han nå har varslet sine samarbeidspartnere om at han ikke har muligheten til å transportere turistene med helikopter.

Tidligere i år kjøpte Røysi Invest åtte helikoptre og opsjoner på ytterligere fem for en pris som kan ende på nærmere 300 millioner kroner, avhengig av valutakursen. Planen var å bruke disse til å betjene cruise-turister i Skjolden. 

Når søknaden om landingsplass ble avslått, må han finne andre bruksområder for helikoptrene.

- De helikoptrene skal fly mye cruise i Stavanger, der vi akkurat fått en stor kontrakt, sier han, men ønsker ikke å gi flere detaljer om denne avtalen.

Vil ikke snu

Han uttaler at det «ikke er på agendaen» å ombestemme seg om å trekke seg ut og rive leiligheter og cruisekai.

- Kan du kategorisk avvise at du vil gå tilbake på denne beslutningen?

- Det er flere har spurt om dette de siste par dagene. Jeg er veldig sliten og i den modus at det å snu ikke er på agendaen, sier Røysi,  og opplyser at han er i forhandlinger med Sogndal kommune om å flytte cruisevirksomheten dit.

Oppdatert sak.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Her knuser Hillary Clinton glasstaket: -Endelig! Endelig!

Misligholdte forbrukslån vokser kraftig, og inkasso­sakene øker spesielt blant yngre (DN+)

Aksjetap bidro til halvering av resultatet for Astrup Fearnley

Anbefalt av DNtv:

Sanders buet på av sine egne da han ba om støtte til Clinton
Bernie Sanders sine tilhengere er illsinte etter e-post-lekkasjene som angivelig viser at ledere i demokratenes nasjonalkomité forsøkte å undergrave kandidatens valgkamp for å bli partiets presidentkandidat.
01:19
Publisert:

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.