Glencore, verdens største råvareselskap, la tirsdag frem det største inntjeningsfallet siden selskapet gikk på børs i 2011, drevet av det massive fallet i råvareprisene.

Nettoresultatet før engangskostnader stupte 69 prosent til 1,34 milliarder dollar i 2015, melder Bloomberg News.

Det var på forhånd ventet et nettoresultat på 1,17 milliarder dollar, mens selskapets gruvevirksomhet gikk på et justert tap og planlegger å kvitte seg med eiendeler for fem milliarder dollar, ifølge Bloomberg. Råvare-tradingvirksomheten fikk et justert resultat før skatt og renter 2,46 milliarder dollar (2,79). Gruvevirksomheten gikk med et underskudd på 292 millioner dollar, ned fra et overskudd på 3,9 milliarder dollar i 2014.

Glencore-sjef Ivan Glasenberg uttalte på en telefonkonferanse med media tirsdag at råvareprisene har nådd bunnen og at salget inn i Kina er "ganske bra". Selskapet prioriterer imidlertid fortsatt å redusere gjelden på hele 25,9 milliarder dollar, og vil trolig kunne begynne å betale utbytter igjen neste år, ifølge ledelsen, melder Bloomberg.

Selskapet har mål om å senke gjelden til 17 milliarder dollar gjennom kostnadskutt, salg av eiendeler og utbyttestopp.

Glencore-aksjen svekker seg nær fem prosent på London-børsen. Det Sveits-baserte selskapet prises til nær 19 milliarder pund, en oppgang på over 40 prosent sålangt i år. Det er likefullt mer enn en halvering det siste året.

Følg markedet på DN Investor

Les også:  Ønsker britisk EU-avtale
6 millioner oppsigelser i vente i Kina

«Supertirsdag» trolig vinn eller forsvinn for Cruz

Asia i dag: Verre enn forventet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Ford på hugget
Ford på hugget
Lanserer oppdatert Kuga i Genève.
01:11
Publisert: