Torsdag kveld blir hyggelig for aksjonærene i det Sandnes-baserte selskapet Biolink Group. Da klubbes et utbytte på 400 millioner kroner gjennom på selskapets ekstraordinære generalforsamling. Aller mest går til gründeren Sjur Svaboe og hans familie som eier 25 prosent av selskapet, men en hel drøss lokale aksjonærer sammen med mer profesjonelle investorer som den Oslo-baserte Høegh-familien og Belgia-bosatte Kjetil Holta kan se frem mot millioner inn på kontoen. Det er salget av selskapet Medpalett til tyske Evolink for vel en halv milliard kroner som er grunnlaget for det ekstraordinære utbyttet. Medpalett produserer blant annet kosttilskuddet Medox.

Spania og rødvin

Men 73 år gamle Svaboe har ikke tenkt å pensjonere seg selv om nye millioner kommer inn på kontoen.

– Jeg er ikke typen som ønsker å pensjonere meg, reise ned til Spania og drikke rødvin.

Nå satser han heller på nye storgevinster og nye prosjekter. Det er særlig et salg av selskapet Biosynth som kan gi store gevinster for aksjonærene i Biolink Group, mener han. Biosynth fremstiller syntetisk de mest virkningsfulle eller helsebringende molekylene som en for eksempel finner i enkelte bær i naturen. Molekylene kan brukes både i medisin og i matvarer. Svaboe og hans forskere har klart å fremstille molekylene i laboratoriet. Nå gjenstår jobben med å klare å lage molekylene billig nok slik at masseproduksjon og salg er mulig.

– Lykkes vi der, er verdien ufattelig stor, sier Svaboe.

– Hva snakker en om da?

– For meg er den i alle fall ufattelig stor.

– Det vil si mye mer enn salget av Medpalett? Milliardverdier?

– Ja, om vi lykkes, tror jeg det, sier Svaboe.

– Har dere allerede hatt beilere?

– Vi har jo diskusjoner om samarbeid og muligheter for business, men det er for tidlig å vurdere det. Timing er det viktigste i business. Du skal alltid gå i banken og låne penger når du ikke trenger penger, og du skal alltid selge et selskap når du ikke trenger det, sier Svaboe.

Mange tvilte

Men 73-åringen er heler ikke fremmed for å sette i gang nye store teknologiprosjekter.

Biolink Group holder tilbake rundt 100 millioner kroner av salgsgevinsten fra Medpalett i selskapet.

– Vi vurderer nye muligheter i Biolink, sier Svaboe.

Han vil ikke være konkret om hvilke nye prosjekter han pønsker på, men de nye prosjektene behøver ikke være bioteknologiprosjekter. Kravet er at det skal være høyteknologi.

Det er 15 år siden han startet opp Medpalett som nå er solgt til tyske Evonik. I mange år rant pengene ut av selskapet. Mange tvilte, men ikke Svaboe. Nå gleder han seg til tirsdag og generalforsamlingen.

– Det er fantastisk hyggelig å kunne gi aksjonærene dette utbyttet etter at de har vært langsiktige aksjonærer, sier han.

– Og du selv er ikke redd for å gå på nye lange prosjekter selv om du er 73?

– Nei, jeg er frisk. Jeg spiser jo Medox.

 

LES OGSÅ OM:

 

Mannen som sikrer Oljefondets bunnlinje: Han redder resultatet dnPlus (+)

Herman Friele-intervju: – Passiv? – Bare tull dnPlus (+)

Havnearbeiderne: Gir ikke opp kampen dnPlus (+)

Seier til Trump og Clinton i New York

 

Se den nye BMW-en

Tidenes beste BMW
BMW M2 byr på så store mengder kjøreglede at DNs biljournalist blir ekstatisk.
01:55
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.