En svært turbulent start på året har ført til mange spørsmål rundt utviklingen i verdensøkonomien.

- Markedet er bekymret for at det går dårligere med verdensøkonomien. Mange tror at USA er på vei inn i en resesjon og det er mange som redd for at Kina stopper totalt opp, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

Oljefall har gitt børsras

Fallende oljepris har tilsynelatende gått hånd i hånd med nedgang på verdens aksjebørser i begynnelsen av det nye året. Alt annet like skal imidlertid et fall i oljeprisen som skyldes et tilbudsoverskudd være netto positivt for verdensøkonomien, mener Wilhelmsen. 

- Vi vet at tilbudssiden har hatt mye å si for at oljeprisen har kommet mye ned. Da sier IMF og andre at det skal ha en netto positiv effekt på verdensøkonomien, sier Wilhelmsen.

- Men det er ikke den storyen vi ser kommer til uttrykk i markedene, konstaterer han.

Alternativet er at det faktisk ikke er noen direkte sammenheng mellom nedgang i oljeprisen og i aksjemarkedet, men en bakenforliggende, felles årsak: Svakere global vekst.

- I så fall er det alvorlig. Hvis det er svakere vekst i verdensøkonomien som drar ned både aksjer og oljepris, så er det ikke grunn til å tro at dette skal gå over, sier Wilhelmsen.

Ser bare de negative effektene

Selv har Nordkinn-økonomen en mistanke om at markedene i stor grad har rettet oppmerksomheten mot de negative effektene av oljeprisfallet.

At oljeprodusenter og tilknyttede selskaper får problemer med lavere oljepris, kommer umiddelbart til syne, påpeker han. At mange andre næringer og ikke minst forbrukerne har fått betydelig billigere tilgang til energi, tar det gjerne lengre tid å se effektene av, mener han.

- Det kan være at det er et tidsetterslep før man ser den effekten, sier Wilhelmsen.

- Markedet er utålmodig, det vil ha bevis nå. Og da ser man bare den negative effekten og ikke den positive.

- Den positive effekten av lavere oljepris har man nesten ikke sett noe til. For eksempel i USA, der man burde sett det, har det vært grei vekst i privat konsum, men på langt nær så sterk vekst som man skulle sett på bakgrunn av fallet i oljeprisen, sier Wilhelmsen.

Han mener derfor nøkkeltall for utvikling i forbruket og forbrukertilliten blir helt sentrale for å avsløre hvordan det går med verdensøkonomien fremover.

- Indikatorer for forbruket er helt alfa og omega for oss nå. Hvis ikke det tar seg opp og tvert i mot bremser opp, så er det et tydelig tegn på at det er en underliggende svakhet i verdensøkonomien.

Trenger gode makrotall

Seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Management følger økonomiske nøkkeltall med argusøyne, skriver han i en oppdatering denne uken.

- Det vi trenger nå... er gode makrotall! konstaterer han.

Til tross for den turbulente starten på året venter han fremdeles god vekst i både Europa og USA i år. Siden han heller ikke ser for seg en alvorlig krise i Kina, er han moderat positiv til aksjer.

- Vi beholder troen på bedre økonomiske nøkkeltall fremover og mener

dette vil dempe frykten for en global nedtur, løfte forventningene til inntjeningsvekst og forsterke antagelsen om at oljeprisfallet skyldes et tilbudssjokk, og ikke svakere etterspørsel, skriver Danske Bank-strategen.

- Vi har nå en overvekt i aksjer basert på tiltro til god utvikling i de utviklede økonomiene, fortsatt lave renter og fornuftig verdsettelse, skriver Lie. 

I likhet med Wilhelmsen peker han på at oljeprisfallet så langt har gitt flere negative enn positive vekstdrivere.

- Vi tror at flere positive ringvirkninger fra lavere energikostnader, både i husholdningenes forbruk og i næringslivets lønnsomhet utenfor energisektoren, vil realiseres i løpet av 2016, men utelukker ikke at de negative driverne kan skape mer markedsturbulens, skriver han.

Følg utviklingen i markedene i DN Investor

Les også:

Gulfstatene vil ikke avholde krisemøte i Opec

- Oljeland i trøbbel holder meg våken om natten

Asia i dag: Emisjon overtegnet 4335 ganger

Se DNtv: Uteligger for en flaske vin

Uteligger for en flaske vin
Men ikke hvilken som helst vin. Bjørn Håvard Larsen sover utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge i fem netter for å sikre seg eksklusive flasker Burgund-vin fra 2013.
01:56
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.