Nå er det trolig definitivt slutt for investeringsbankene, de amerikanske institusjonene som i 75 år har vært med på å forme det finansielle systemet i verden.

Alle de fem store investeringsbankene har forsvunnet, fire av dem bare i løpet av den siste uken.

  • Bear Stearns ble reddet av Federal Reserve og kjøpt opp av JP Morgan Chase i mars.
  • Lehman Brothers gikk overende forrige helg. Kjempen klarte aldri å finne en kjøper, og fikk ikke hjelp fra myndighetene.
  • Samme helg ble Merrill Lynch kjøpt opp av Bank of America.
  • Søndag fikk de to gjenværende kjempene blant investeringsbankene på Wall Street, Goldman Sachs og Morgan Stanley, innvilget sine søknader om å bli ordinære banker.

- Den spesielle investeringsbankmodellen i USA synes dermed å være død, skriver sjeføkonom Steinar Juel i morgenrapporten fra Nordea Markets mandag.

Fed får mer makt
At investeringsbankene nå blir ordinære banker gjør at de i langt større grad kan ta imot innskudd på samme måte som de kommersielle bankene. Men kanskje viktigst i det korte bildet er det at overgangen vil gi dem tilgang til Federal Reserves kriselånsfasiliteter.

Baksiden av medaljen er strengere kapitalkrav og tettere regulering.

Siden 1933, da den såkalte Glass-Steagall Act delte investeringsbanker og vanlige kommersielle banker inn i to ulike kategorier, har investeringsbankene vært utenfor Federal Reserves reguleringer.

I stedet har det vært det amerikanske kredittilsynet Securities and Exchange Comission som har hatt tilsyn med bankene.

Hadde ikke noe valg
Men etter et vanvittig hardkjør mot Wall Street-kjempene i aksjemarkedet i forrige uke hadde de to gjenværende investeringsbankene trolig ikke noe valg.

Ifølge Bloomberg News gjennomførte sentralbanksjefene i Fed et møte klokken 9.00 amerikansk tid søndag der de vurderte søknadene som ble levert inn samme dag.

Morgan Stanley har ifølge Bloomberg News tatt tilsammen 15,7 milliarder dollar i nedksrivninger og tap på boliglånsrelaterte verdipapirer siden kredittkrisen slo ut i full blomst ifjor sommer.

Goldman Sachs har tatt 4,9 milliarder i tap og nedskrivninger i samme periode.

Dramatisk fall
Begge har, i motsetning til Lehman Brothers og Merrill Lynch, unngått røde resultattall. Men uroen har ført til at inntektene fra salg, handel og investment banking har falt dramatisk i løpet av det siste året.

Morgan Stanley var inntil søndag denne uken USAs største verdipapirforetak. I forrige uke forhandlet den tidligere investeringsbanken med den kommersielle banken Wachovia om en fusjon. Ifølge kilder Bloomberg News har snakket med kan søndagens overgang til ordinær bankdrift føre til at planene blir lagt på is.

- Den nye strukturen vil sikre at Morgan Stanley blir i en sterkest mulig posisjon. Det gir også markedsplassen sikkerhet om styrken i vår finansielle posisjon og tilgang til funding, sa toppsjef John Mack i Morgan Stanley i en melding fra banken søndag kveld.

Ifølge Bloomberg planlegger Morgan Stanley å gjøre sin Utah-baserte industribank til en nasjonal bank.

Fortsetter som kjempe
Goldman vil etter overgangen bli det fjerde største bankholdingselskapet i USA.

Selskapet har allerede 20 milliarder dollar i kundeinnskudd gjennom to datterselskap. Selskapet vil også lage en ny bank, GS Bank USA, som vil ha mer enn 150 milliarder dollar i eiendeler, noe som vil gjøre den til USAs tiende største bank.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.