Saken oppdateres.

Den tiltalte investoren Inge Torstein Sørensen skal ifølge Økokrim i august 2007 ha gitt BA-HR-advokat Rolf Johan Ringdal i oppdrag å skrive et brev om det børsnoterte selskapet DNO til Norsk Tillitsmann.

Hadde kun én obligasjon
Brevet gir uttrykk for å være skrevet på vegne av et antall obligasjonseiere som var alvorlig bekymret for selskapets likviditet, økonomi og dermed dets fremtid.

- Vi er dypt bekymret over den informasjon DNO lar tilflyte markedet om sine ulike engasjementer, og i særdeleshet vedrørende selskapets lisenser i Nord-Irak, skriver advokat Ringdal i brevet.

Dette gjorde han til tross for at brevet ifølge tiltalen kun var skrevet på vegne av tiltalte. Tiltalte eide kun én obligasjon i selskapet, som han hadde skaffet seg i anledning nevnte brev, ifølge Økokrim.

Handlet for titalls millioner
  - Våre klienter har merket seg at mens DNO har sendt sparsommelig, men positiv og kursdrivende informasjon til markedet, har sentrale aksjonærer i perioden vesentlig redusert sin aksjebeholdning gjennom å selge seg ned på stigende kurser, skrev Ringdal.

Les hele brevet her

Samtidig hadde tiltalte en betydelig shortposisjon, og dermed en økonomisk interesse av fallende aksjekurs i DNO, skriver Økokrim i pressemeldingen.

- Han hadde shortposisjoner på noen titalls millioner kroner, sier statsadvokat Hans Christian Koss i Økokrim til DN.no.

Ifølge statsadvokaten ble ikke disse shortposisjonene lukket i løpet av de første dagene børsen var åpen, etter DN.nos publisering av saken som omhandlet brevet en lørdag i august 2007.

Tiltalte skal ifølge tiltalen ha gitt DN.no tilgang til brevet samme dag som det var skrevet, og DN.no publiserte ifølge tiltalen kort tid etter en artikkel om brevet og obligasjonseiernes frykt for og kritikk av DNO.

Les saken som DN.no publiserte her: Frykter at DNO rakner

I forkant av publiseringen skal tiltalte i tillegg ha oppfordret en investor til salg av DNO-aksjer. Investoren solgte deretter over en million DNO-aksjer kort tid før artikkelen ble publisert, skriver Økokrim.

Advokat Rolf Johan Ringdal i BA-HR ønsker ikke å kommentere saken. Det har foreløpig ikke lykkes DN.no å få kommentarer fra Sørensen.

Erkjenner ikke straffeskyld
Statsadvokat Koss sier til DN.no at hverken advokat Ringdal, DN.nos journalist eller investoren som solgte over en million DNO-aksjer har vært underlagt etterforskning.

- Har tiltalte innrømmet de faktiske forholdene?

- Tiltalte har ikke erkjent straffeskyld, sier Koss til DN.no.

Les hele brevet her (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.