Lenge var det tilnærmet umulig å konkurrere med Apple på nettbrettmarkedet. Men smått om senn har konkurrenter som Sony, Samsung og Amazon stjålet markedsandeler, og fått mye skryt for sine nettbrett. Nå må Apple unngå det som har skjedd med markedet for smarttelefoner, hvor de må se seg grundig forbigått av Android. Her kommer nye Ipad Air inn.

Design
Ipad Air har samme skjermstørrelse som tidligere Ipader, nemlig 9,7 tommer målt diagonalt. Men de ytre målene har endret seg en del. Den har blitt 1,5 centimeter lavere og to millimeter tynnere. Dette merkes mer enn man tror når man får den i hendene. I tillegg er vekten redusert med 193 gram, noe som virkelig merkes. Spesielt om man er av dem som liker å lese e-bok på sengen og tidvis sovner med Ipaden i været.

Ipad Air har de samme formene som Ipad Mini, altså litt rettere kanter i stedet for puteformen til de tidligere store Ipadene. Ulempen med dette er at deksler og etuier fra tidligere ikke lenger passer.

Skjermen er som alltid veldig god, med svært høy oppløsning og god lysstyrke.

Brukeropplevelse
Ipad Air kommer med nye IOS 7 operativsystem. Den nye versjonen kommer mer til sin rett på Ipad enn på Iphone, etter min mening. De nye elementene varslingssenter og kontrollsenter er mer brukervennlige i dette formatet. Spesielt varslingssenteret, som dras ned fra toppen av skjermen, er veldig hensiktsmessig. Spesielt i jobbsammenheng.

Mange apper ønsker seg innpass i varslingssenteret, så pass på at det ikke blir for mye der.

Det jeg savner mest på Ipad Air er nok fingeravtrykksleser. Etter å ha brukt Iphone 5s bare en kort periode virker det gammeldags å måtte trykke inn en sikkerhetskode.

Apple har nylig sluppet gratis mobilversjoner av sine produktivitetsverktøy Pages (tekstbehandling), Numbers (regneark) og Keynote (presentasjoner), som gjør det enda enklere å bruke Ipad til typiske pc-oppgaver.

Stort sett fungerer Ipad Air akkurat som tidligere Ipader, men jeg synes systemet flyter bedre enn noensinne. Apple har ikke alltid hatt det raskeste brukergrensesnittet, men nå er det ikke noe å kritisere der lenger.

Bytting mellom apper går også mye raskere og takket være den nye prosessoren i Ipad vil det bli langt enklere å kjøre flere apper samtidig og bytte mellom dem etter hvert som utviklerne oppdaterer appene sine til den nye prosessoren.

Multimedia og spill
Ifølge Apple selv er Ipad verdens mest brukte mobile spillplattform. Med Ipad Airs ytelse og skjermkvalitet begynner man for alvor å nærme seg opplevelser som kan sammenlignes med spillkonsoller og pc-spill.

Filmer ser også svært bra ut på Ipad Air. De trekker mye batteri, spesielt fordi man gjerne må skru opp lysstyrken på skjermen for å få med alle detaljer, men opplevelsen er veldig god helt opp til full HD-kvalitet.

Et punkt Ipad kunne vært bedre på er å tilby en equalizer for lyden som går på tvers av apper og tjenester. Dagens equalizer fungerer bare på musikk som er lagret på Ipad. All annen lyd kan man ikke justere. Strømmet lyd er jo like vanlig som tradisjonell avspilling i dag.

Frontkameraet har fått seg en oppdatering, som resulterer i bedre kvalitet i videosamtaler om man har en rask nettforbindelse.

Konklusjon
Ipad Air er den beste Ipaden Apple noensinne har laget – det skulle nesten bare mangle. Mange vil nok si at det er det beste nettbrettet som noensinne er laget også. Det er i hvert fall ikke langt unna.

Nettbrettmarkedet er mer spennende før, med stadig bedre konkurrenter. Men vil du satse på et trygt kvalitetsprodukt, og ikke har noe imot prisen, er det bare å kjøpe Ipad Air.

Følg vår anmelder på Twitter:

Se også disse testene: