Utenriksminister Mohamed Ali Alhakim sier at dette ville kunne forsterke regionale spenninger.

Han skriver på Twitter at gulfstatene er i stand til å sikre den strategiske sjøveien på egen hånd.

Uttalelsen kommer etter at USA nylig ba sine allierte om å bidra til en marinestyrke i bukten. Begrunnelsen var at skipstrafikken gjennom Hormuzstredet må beskyttes mot det USA kaller iransk aggresjon.

Storbritannia sa forrige uke at de ville være villige til å delta. Men britene er hittil den eneste av USAs allierte som har meldt seg. Iran har advart mot følgene av en slik USA-ledet styrke.

Alhakim understreker videre at en israelsk deltagelse i en utenlandsk marinestyrke vil være uakseptabel. Det er foreløpig ikke klart om Israel er blitt bedt om å delta.

Tanker-krigen

Tidligere i sommer ble to oljetankere, hvor den ene var fra John Fredriksens Frontline, torpedert.

Sist gang oljetankere ble bombet var i krigen mellom Irak og Iran på 1980-tallet. Så mange skip ble bombet at krigen fikk navnet «Tanker-krigen».

Irak-krigen, Operation Iraqi Freedom, ble offisielt avsluttet i 2011. Krigen har møtt stor kritikk ettersom USA uten mandat fra FN gikk inn i landet etter mistanke om masseødeleggelsesvåpen. Det ble senere kjent at dette ikke var tilfellet.

USA har i sommer innført en rekke sanksjoner mot Iran og det er igjen masseødeleggelsesvåpen som trekker USA inn mot Midtøsten. Nå ønsker Irak å holde Persiabukten fri for utlendinger.

Det er fremdeles en del utenlandske styrker i Irak, blant annet har Norge en del soldater, som lærer opp irakiske militære avdelinger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.