Medlemmene av FNs sikkerhetsråd ber verdenssamfunnet hjelpe folket og regjeringen i Irak, hvor ytterliggående islamistiske opprørere er på frammarsj.

I en uttalelse fordømmer Sikkerhetsrådet angrepene som opprørsgruppen ISIL har stått bak den siste tiden.

Rådsmedlemmene kom sammen til krisemøte torsdag etter initiativ fra Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius. Flere av landene i rådet er dypt bekymret over meldingene om drap og forfølgelse av religiøse minoriteter i områdene hvor ISIL rykker fram.

– Må møte terrortrusselen

– Gitt alvorligheten i situasjonen – hvor ofrene først og fremst er sivile og religiøse minoriteter – ber Frankrike om et hastemøte i Sikkerhetsrådet, slik at verdenssamfunnet kan mobilisere for å møte terrortrusselen i Irak, og støtte og beskytte innbyggerne, sa Fabius da han innkalte til møte.

Ekstremistene i opprørsgruppen ISIL fjerner kors fra kirker og brenner historiske skrifter i flere av de kristne byene som opprørsgruppen har erobret. ISIL hevdet torsdag at de har tatt kontroll over 15 byer nord i Irak, og opprørerne skriver i en Twitter-melding at de vil fortsette å kjempe.

Kristne på flukt

ISIL kjemper for å etablere en stat fundert på en konservativ form for sunniislam – et kalifat – i Irak og Syria. Ifølge irakiske religiøse ledere har den ytterliggående gruppen tvunget 100.000 kristne til å flykte.

I tillegg skal mange tusen medlemmer av den religiøse minoriteten yezidi ha blitt tvunget på flukt opp i fjellene utenfor byen Sinjar. Det er også kommet meldinger om at yezidier er blitt drept av ISIL fordi de har nektet å la seg omvende til islam.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier han er dypt rystet over opprørernes angrep i Kirkuk og Iraks største kristne by Qaraqosh. I en uttalelse ber han verdenssamfunnet støtte regjeringen og folket i Irak og gjøre alt som er mulig for å lindre lidelsene i landets befolkning.

– Akutt behov for beskyttelse

Også utenriksminister Børge Brende har fordømt angrepene på religiøse minoriteter i Irak.

– Jeg er sterkt bekymret over ISILs offensiv og at myndighetene i Irak mister kontrollen over stadig flere store landområder. Dette har fått alvorlige konsekvenser også for situasjonen til kristne og religiøse minoriteter i Irak. Sivile på flukt har akutte behov for beskyttelse og nødvendig hjelp, sa Brende til NTB torsdag.

Ifølge avisa New York Times vurderer USAs president Barack Obama å iverksette luftangrep mot mål i Irak for å hjelpe flyktningene i Sinjar-fjellene.

En talsmann for de kurdiske styrkene i Nord-Irak hevdet torsdag at amerikanske luftangrep allerede hadde funnet sted, men dette ble avvist av det amerikanske militæret. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.