Nødhjelpsorganisasjonen Ezidy Solidarity and Fraternity (ESFL) bekrefter at 500 yezidier er drept, og sier drapene har funnet sted i løpet av helgen.

– Vi har håndfaste bevis fra yezidier som unnslapp døden og flyktet fra Sinjar samt åstedsbilder som viser at gruppen Den islamske stat (ISIL) har henrettet 500 yezidier etter at de tok kontroll over Sinjar, sier Iraks menneskerettighetsminister Mohammed Shia al-Sudani til nyhetsbyrået Reuters.

Flere omringet

Norsk Folkehjelp, som arbeider i landet, opplyser til NTB at rundt 1.000 yezidi-familier fortsatt er omringet av ISIL i landsbyene Koja, Hatimiya og Qaboshi.

ISIL har truet med å drepe familiene dersom de ikke konverterte til Islam innen søndag. Ifølge Norsk Folkehjelps opplysninger skal ISIL ha utvidet fristen, i hvert fall for familiene i Koja.

Organisasjonen sier de har gitt husly til 13 yezidi-familier på flukt fra ISIL, og at de jobber med å tilby hjelp til flere.

Flyktet fra fjellet

Samtidig sier kurdiske selvstyremyndigheter til AFP at over 20.000 flyktninger, som har vært omringet av ISIL på Sinjar-fjellet i Nord-Irak, har klart å komme seg ned fra fjellet og i sikkerhet.

Flyktningene søkte tilflukt på fjellet da ISIL erobret byen Sinjar, som yezidiene anser som sin historiske hjemby. ISIL omringet så fjellet, og flyktningene har stått i fare for å dø av sult og vannmangel.

Ifølge de kurdiske kildene rømte flyktningene søndag til Syria, og ble videre eskortert tilbake til Irak av kurdiske styrker.

Amerikanske og britiske militærfly har i helgen sluppet nødhjelp til flyktningene på fjellet.

ISIL har som erklært mål å opprette en sunnimuslimsk stat i Irak og Syria. I juni innledet gruppen en offensiv mot Nord-Irak, og har sammen med andre sunniarabiske opprørsgrupper erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.