ISILs erobringer i Irak har satt USA i en kattepine. Situasjonen vil kunne føre til en grundig utenrikspolitisk sjelegranskning i Obama-administrasjonen, mener norsk forsker.

Denne uken har ekstreme islamister i gruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) tatt kontroll over en rekke byer og områder nord og sentralt i Irak.

Det har fått USAs utenriksdepartement til å love regjeringen i Bagdad «all passende støtte». Droneangrep er én av flere muligheter som vurders, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Trolig er president Barack Obama svært lite lysten på å sende amerikanske soldater tilbake til Irak, tre år etter at han lyktes med å trekke dem ut.

– Det var en viktig seier for Obama å sørge for at de amerikanske styrkene ble trukket ut av Irak, og det vil sitte veldig langt inne å sette i gang en ny stor militæroperasjon, sier seniorforsker Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens institutt til NTB.

Da er det mer aktuelt for amerikanerne å sette inn droner og eventuelt spesialsoldater, mener Selvik.

Mer kritikk

Men samtidig slipper Obama neppe unna en ny runde med kritikk mot det mange mener er en altfor avventende holdning i USAs Midtøsten-politikk.

– Kritikerne mener at Obamas avventende holdning er i ferd med å skape en veldig farlig situasjon, spesielt i Syria. Det som nå skjer i Irak, vil kunne føre til en sjelegranskning i Obama-administrasjonen, og den vil kunne rokke ved Obamas veldig klare ambisjon om ikke å bli involvert i Midtøsten, mener Selvik, som samtidig påpeker at Obama er nødt til å velge mellom to onder.

– USA har kommet i en svært stor kattepine. Det er ikke et veldig lystig perspektiv at ISIL etablerer seg i et så stort område, sier han.

ISILs voldsomme og svært effektive offensiv i Irak har skapt frykt både i Irak og verdenssamfunnet. En rekke sunniarabiske byer har falt i opprørernes hender, og den aller største seieren var erobringen av Mosul, landets nest største by.

Offensiven har også avslørt at den irakiske hæren er helt ute av stand til å forsvare landets byer mot veltrente opprørere som har flere års erfaring fra kamper i Syria.

Egenrådig Maliki

Ifølge Selvik er Iraks største problem statsminister Nuri al-Maliki, som har vært mer opptatt av å sikre sin egen sjiamuslimske maktbase enn å samarbeide med de andre folkegruppene i landet. Dermed har han gjort seg til uvenn med både sunniaraberne og kurderne.

– Maliki er ekstremt forhatt. Det Irak trenger mest av alt, er en annen politisk leder. Men til nå har USA gitt ham militær støtte fordi alternativet regnes som verre, sier Selvik.

– Vil verden tillate at ISIL oppretter en egen islamsk stat?

– Jeg vurderer situasjonen fortsatt som en krig med to fronter, en irakisk og en syrisk. Men desto lenger borgerkrigen i Syria fortsetter og sikkerhetssituasjonen i Irak er uløst, vil ISIL i praksis være en bevegelse som kontrollerer to sider av en grense og også selve grensen mellom Irak og Syria. ISIL vil også gjøre alt den kan for å svekke Bagdad og forsøke å få Irak til å bryte sammen, sier han.

Mer aktiv i Syria

Onsdag kveld ble det kjent at Obama går inn for at USA gir militær trening og utstyr til moderate syriske opprørere. Forslaget ligger nå til behandling i Senatet.

Den syriske eksil-opposisjonen har lenge bedt om slik hjelp fra USA. Vedtaket tyder på at USA ser seg nødt til å spille en mer aktiv rolle i Syria for å hindre at de ytterliggående islamistene i ISIL vinner enda mer terreng. ((Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.