Det er unge muslimer som har tatt initiativ til demonstrasjonen mot opprørsgruppa Den islamske staten (IS) og den norske gruppa Profetens Ummah, som har uttrykt støtte til IS' brutale metoder i Irak og Syria.

En stor folkemengde, anslagsvis flere tusen, trosset hissige regnbyger og møtte opp på Grønland torg for å vise sin støtte til norske muslimer, som mener religionen deres blir misbrukt av ekstremistene.

– Vi har tatt tilbake byen fra rasistene og nazistene. Nå skal vi ta den tilbake fra grupper som Profetens Ummah, som sprer hat i byen vår, sa Yousef Bartho Assidiq fra den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk til de oppmøte.

Han forteller at han ble spyttet på av medlemmer av Profetens Ummah da han kom til Oslo sentrum tidligere i dag.

17.45 begynte demonstrantene marsjen bak paroler som «Ikke islams navn» og «Sammen mot terror, sammen for fred!» Målet er Stortinget, der blant andre statsminister Erna Solberg (H) skal holde appell.

– Viktig støtte til muslimer

KrF-leder Knut Arild Hareide var blant partilederne som hadde møtte opp på Grønland for å delta i toget.

– Jeg tror det blir flotte timer. Jeg har sett og møtt unge muslimer som sier tydelig fra om hva som er deres verdier, sa Hareide til NTB før demonstrasjonen startet.

Han mener markeringen blir enda sterkere fordi samtlige norske partier og partiledere er til stede.

SV-leder Audun Lysbakken kaller arrangementet en maktdemonstrasjon.

– Vi viser at Profetens Ummah er et helt marginalt fenomen, sier han til NTB.

– Alle partier og mange religiøse grupper står sammen her, og en markering mot terror er fint å kunne være med på, sier Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, til NTB om hvorfor han deltar.

– Vi bryr oss

Norskkurdiske Ciwan Maksut Can kommer så godt som direkte til demonstrasjonen i Oslo fra Syria. Der har han bidratt i hjelpearbeidet for yazidier som har flyktet fra IS i Irak.

– Da jeg var i Syria følte jeg at jeg var langt fra Norge, men med denne demonstrasjonen føler jeg at jeg fortsatt hjelper dem. Vi viser at vi bryr oss, sier han.

– Jeg føler jeg er på riktig side. Jeg føler meg trygg på at jeg forsvarer riktige verdier som likestilling og demokrati. Men IS er ikke bare en trussel mot oss, men også mot hele verden. Derfor er det viktig at Vesten støtter opp, mener Can.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, fungerende biskop i Oslo, Anne-May Grasaas og generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge skal også holde appeller utenfor Stortinget. En rekke menigheter og politiske organisasjoner har åpent gått ut og støttet demonstrasjonen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.