Carter sier USA og andre i koalisjonen mot IS «står klare til å støtte de irakiske styrkene, geriljakrigere og folk i Irak i den vanskelige kampen fremover.»

Også den amerikanske representanten i koalisjonen, toppdiplomaten Brett McGurk, ønsker hell og lykke til de irakiske styrkene, kurdiske peshmerga-styrker og frivillige fra Nineveh-provinsen nord i Irak.

– Vi er stolte av å stå sammen med dere i denne historiske operasjonen, skriver han på Twitter.

Landets statsminister Haider al-Abadi sa i en TV-tale natt til mandag at kampen for å gjenerobre Mosul fra ekstremistgruppen IS var i gang. Mosul er den siste store byen i Irak som kontrolleres av IS.

- Operasjonen har begynt

Iraks statsminister Haider al-Abadi sier natt til mandag at militæroffensiven for å frigjøre den IS-kontrollerte byen Mosul har begynt.

– Tidspunktet for seier er kommet, og operasjonen for å frigjøre Mosul har begynt, sa Haider al-Abadi på irakisk statlig TV, ifølge CNN.

– I dag erklærer jeg starten på disse seirende operasjoner for å frigjøre dere fra IS' vold og terror, sa han i en tale hvor han henvendte seg til innbyggerne i Mosul-regionen. Han la også ut en melding med samme innhold på Facebook.

Ingen detaljer

– Styrkene som leder frigjøringsoperasjonen er den modige irakiske hæren sammen med nasjonale politistyrker, og de er de eneste som vil gå inn i Mosul, ingen andre, sier al-Abadi. Statsministeren og lederen for Iraks væpnede styrker var omgitt av landets øverste offiserer da han leste sin uttalelse. Han ga ingen ytterligere detaljer om militæroffensiven.

Den paramilitære, Iran-støttede gruppa Hashed al-Shaabi (Folkelig mobilisering), har gjort det klart at de ønsker å ta del i den lenge varslede operasjonen, og de kurdiske peshmerga-styrkene har vært på vei inn fra østsiden av byen.

Brenner dekk og olje

Amerikanske styrker skal ha begynt artilleriangrep mot byen Mosul sent lørdag kveld, hevder en av lederne for de kurdiske styrkene i Irak overfor det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

Mens ekstremistgruppa IS skal ha forberedt seg ved å brenne bildekk og olje for å gjøre det vanskelig for kampfly å orientere seg, har irakiske fly har sluppet flygeblader over Mosul med advarsler om at offensiven snart vil begynne, melder TV-kanalen CNN søndag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.