– Dette er en historisk avtale mellom Iran og seks stormakter for å få lettet på de lammende sanksjonene mot Iran, sa Federica Mogherini på en pressekonferanse i Wien.

Smilet satt løst hos både henne og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif da de ankom pressekonferansen sent lørdag kveld for å orientere om atomavtalen og følgene av at den nå er implementert.

Pressekonferansen kom kort tid etter at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) kunngjorde at Iran hadde oppfylt alle forpliktelsene i avtalen. Bare minutter senere erklærte blant andre Norge, USA og EU at de ville lette på sanksjonene mot Iran.

Spår økonomisk framgang

– Opphevelsen av en stor del av sanksjonene mot Iran åpner for at landet blir tettere integrert i det internasjonale samfunnet, både politisk og økonomisk, sier utenriksminister Børge Brende (H).

– Jeg vil samtidig understreke at det fortsatt vil være begrensninger i vårt forhold til Iran, blant annet tiltakene som er innført på grunn av menneskerettssituasjonen i landet, legger han til.

Irans omstridte atomprogram har isolert landet fra det internasjonale samfunnet, men nå som atomavtalen trer i kraft, spår president Hassan Rouhani «et år med velstand» for hjemlandet.

– Dette er en strålende seier for vår tålmodige nasjon, uttrykte Rouhani lørdag kveld.

Slipper til inspektører

Atomavtalen innebærer blant annet at Iran har gått med på å redusere sitt atomprogram og slippe inspektører fra IAEA inn til alle atomanlegg i bytte mot at sanksjonene mot landet heves.

Avtalen mellom Iran og stormaktene i den såkalte P5+1-gruppen, bestående av USA, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia og Tyskland, ble inngått i fjor sommer.

Vesten fryktet lenge at Iran ville bruke atomprogrammet sitt til å utvikle atomvåpen. Men myndighetene i Teheran har hele tiden hevdet at programmet bare ble brukt til forskning og til energiproduksjon.

Kritikk

En rekke land, blant dem Frankrike og Storbritannia, har etter lørdagens pressekonferanse ønsket atomavtalen velkommen. Men ikke alle er like fornøyd. Israel er ikke overbevist av avtalen og står fast på at Iran vil fortsette sine forsøk på å utvikle atomvåpen.

– Selv etter å ha signert avtalen, har Iran ikke frafalt sin ambisjon om å anskaffe atomvåpen. Landet fortsetter med handlinger som destabiliserer Midtøsten og sprer terror verden over, samtidig som det bryter sine internasjonale forpliktelser, uttaler statsminister Benjamin Netanyahu.

På republikansk side i USA er det heller ingen jubel over at atomavtalen er iverksatt.

– I dag starter Obama-administrasjonen arbeidet med å lette sanksjonene mot staten som er verdens største støttespiller av terror, sier Paul Ryan, lederen av Representantenes hus.

– Et flertall i Representantenes hus stemte for å si nei til avtalen i første omgang, og vi vil fortsette å gjøre alt som står i vår makt for å forhindre et Iran med atomvåpen, legger han til. (©NTB)

Les også:

Dette kan øke boligverdien med hundretusener  

– Fallende knivmetaforen er passende

Vil tvinge Airbnb til å åpne bøkene  

Se DNtv: Dette skal du se etter på visning

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.